DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Szocsiban pályára vihetik a zárt fülkét

A Red Bull hamarosan a nyilvánosság előtt is bemutathatja saját koncepcióját a részlegesen fedett pilótafülkékre. Ha sikeres lesz az első próba, a következő F1-es hétvégén is feltehetik az autóra.

Christian Horner alakulata nem támogatja a Mercedes és a Ferrari által kikísérletezett halo-megoldást, amit az olaszok két kör erejéig már a barcelonai teszteken felraktak az autóra. A Red Bull szerint az az elem nem nyújt sem kellő fejvédelmet, sem megfelelő kilátást a versenyzők számára. Az energiaitalosok ezért egy egyedi ötlettel álltak elő, ami egy plexiből vagy golyóálló üvegből készült burkot helyezne a pilóták elé.

Ntdlx8JVSTKNeVzFcEVX_red



A csapat már korábban is ígérte, hogy hamarosan élesben is tesztelik az elemet, Horner pedig Sanghajban részleteket is elárult ennek mikéntjéről a Sky Sportsnak.

„A következő hét folyamán ki fogjuk próbálni a védőburok-megoldást. Egy statikus teszten kerül erre sor, tehát egy talapzatra helyezzük és egy kereket fogunk felé kilőni, hogy megvizsgáljuk, mennyire áll neki ellen.”

„Aztán ha ez rendben zajlik, lehet, hogy egy nagyon rövid időre feltesszük az autóra Szocsiban. Ehhez azonban előbb még meg kell látnunk, hogyan alakul majd a tesztelés a héten.”

Horner ismét hangsúlyozta, hogy szerinte az ő megoldásuk minden szempontból előnyösebb lenne, mint az FIA által is támogatott halo. „Úgy gondolom, hogy ez a burok kicsit jobb védelmet nyújt, hiszen rendelkezik szélvédővel. Emellett pedig valamivel elegánsabb is, és jobb kilátást is nyújt, mint a bumeránghoz hasonlatos halo.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: