DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

"A Super Formula járható út lehet az F1-hez"

André Lotterer, a szériát 2011-ben megnyerő német pilóta úgy véli, hogy a japán bajnokság remekül helyt állna, ha a pilóták F1-re történő felkészítéséről lenne szó.

A korábban japán F3000 és Formula Nippon néven is futó sorozat a kilencvenes években több pilótát (Eddie Irvine, Ralf Schumacher, Pedro de la Rosa) is adott az F1-nek, azóta viszont inkább mellékvágánynak számított a pilóták számára. Az elmúlt hónapokban Stoffel Vandoorne szerepvállalása miatt esett több szó a bajnokságról, ahol a győztest 25 licencponttal jutalmazza az FIA.

Lotterer - aki WEC-szerepvállalása mellett ma is Japánban versenyez - úgy véli, hogy a bajnokság akár az F1 előszobájává is válhatna. „A hozzávalók és a szint ott van, ahogyan a profi pilóták is” - nyilatkozta a német a Motorsportnak. „Ez egy fantasztikus iskola a pilóták számára, ahol én is nagyon sokat fejlődtem, és csiszolgatni tudtam képességeimet az évek során.”



Az Audi LMP1-es pilótája szerint azért is jót tesz a fiataloknak ez a közeg, mert tapasztalt pilóták mellett tanulhatják meg a versenyzés csínját-bínját. „Ahogyan mondtam, a szint nagyon magasan van, profi versenyzőkkel, ezt pedig nem hiszem, hogy bármelyik európai junior kategóriában meg lehet találni.”

„Persze, tehetségesek a pilóták, de akik ellen versenyzel, azok még nem eléggé tapasztaltak. 20 évvel ezelőtt a legtöbb pilóta harminc évesen került az F1-be, mert nagyon sok minden kellett keresztülmenniük, és bizonyítaniuk kellett. A motorsport azóta teljesen megváltozott: ’Mennyi pénzed van? Óh rendben, megkapod az ülést.’”

Lotterer szerint az F1 manapság csak a tehetséget nézi, a tapasztalattal nem törődik, ha új versenyzőkről van szó. „Elhiszem, hogy a fiatal tehetségek nagyszerűek, hiszen kivételes dolgokra képesek. De ami engem illet, sokkal jobb pilóta lett belőlem a húszas éveim végére, mint amilyen az elején voltam, mert sokkal többet tanultam, és sokkal magasabb szinten voltam, amikor megérkeztem.”

„Fiatal koromban sokkal nagyobb lehetőségem volt az F1-be jutni, mint most, annak ellenére, hogy nem voltam annyira jó, mint amilyen most vagyok” - nyilatkozta a német, aki mégis 32 évesen mutatkozhatott be az F1-ben, igaz egyetlen futama mindössze két körig tartott a Caterham színeiben, a 2014-es Belga Nagydíjon.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: