DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 3. péntek
F1

Baku lesz a világ leggyorsabb utcai pályája

Ezt az Európai Nagydíjnak otthont adó aszfaltcsík tervezője, Hermann Tilke jelentette ki. A német mérnök úgy véli, az azerbajdzsáni egyetlen másik F1-es pályához sem hasonlítható.

A 2016-os versenynaptár újdonsága Baku, Azerbajdzsán fővárosa, amely júniusban az Európai Nagydíjnak ad otthont az újonnan épített utcai pályán. Az azeri verseny népszerűsítése már folyik, néhány héttel korábban Fernando Alonso, a nagydíj hivatalos nagykövete járt a városban, most pedig a tervező, Hermann Tilke mondta el, miért lesz különleges a bakui utcai helyszín.

„Baku lesz az egész világ leggyorsabb utcai pályája, a város történelmi központját körülölelő vonalvezetés pedig egyedi és figyelemreméltó atmoszférát teremt a rajongóknak, akik a lelátókról vagy otthonról követik nyomon a versenyt. Egyetlen pálya sem olyan, mint a bakui utcai, amely a naptár legizgalmasabbjainak egyike lesz” – mondta Tilke a 6,006 kilométeres, 20 kanyarból álló versenyhelyszínről a szervezők által kiadott interjúban.



„Természetesen nem hasonlítható össze az állandó pályák egyikével sem, mivel városban kap helyet. De még a városi pályákhoz viszonyítva is kiemelkedő. A legnagyobb kihívást az jelentette, hogy a pálya útvonalát kijelöljük, amely alkalmassá teszi az F1-es versenyzésre. Ezeket a pályákat mindig nagy feladat felépíteni, mivel a csapatnak a városon belül kell dolgoznia. A bakui csapattal együtt azonban sikeresen megoldottunk minden problémát.”

Tilke elmondta, 2014 júniusa óta dolgoztak a bakui projekten, a kalkulációk alapján pedig 1:41-es legjobb körre számítanak, habár az idei fejlesztések és egyéni beállítások befolyásolhatják ezt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: