DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. június 17. hétfő
F1

A Haas alábecsülte, mi vár rá az F1-ben?

A kategória műszaki komplexitása meglepte Gene Haast, bevallása szerint a legfőbb kihívás az lesz, hogy célba érjenek az első futamokon. Mégis könnyebb, mint amikor a NASCAR-ban debütáltak.

Az újonc Formula-1-es csapatoknak első tesztjeiken rendszerint meggyűlik a bajuk nulláról felépített autójuk megbízhatóságával: nem kivétel ez alól a Haas sem, amelyre a simább első próba után a második barcelonai gyakorláson szakadt rá a baj: miután a nyitónapot hamarabb kellett befejezniük az üzemanyagrendszer hibája miatt, szerdán csupán egyetlen kört tudtak megtenni a turbó problémájából fakadóan.

„Rádöbbentem, hogy ez nem Észak-Karolina. Az autók és motorok komplexitása, és az, amit csinálnak velük, minden előzetes elképzelésemet túlszárnyalja” – nyilatkozott a teszt helyszínén Gene Haas csapatfőnök, lényegében elismerve, a Haas alábecsülte, mennyire lesz nehéz a Formula-1. „Az autók műszaki oldala elbűvölő, egy kihívás. Másrészről azonban nem hiszem, hogy a rajongók értenék, mennyire komplex. Még én sem tudtam, kissé naiv voltam azzal kapcsolatban, mi működik az autók belsejében.”



Eközben viszont Haas úgy véli, NASCAR-csapatának bemutatkozása másfél évtizeddel korábban még nagyobb feladat volt. „2002-ben kezdtünk, az első évek annál is rögösebbek voltak, mint amit itt tapasztalunk. Mindenféle tudás nélkül kellett csapatot felépítenünk. Itt legalább tudjuk, hogyan kell autóval versenyezni, előbbre járunk. A tanulási folyamat azonban igazán nehéz.”

„Két lábbal ugrottunk bele, anélkül, hogy teljesen értettük volna, de nem tudom, hogyan máshogy lehet tanulni, mint hogy beleveted magad a vízbe. Ezt csináljuk mi jelenleg” – mondta Gene Haas, aki szerint a fő kérdést nem az jelenti majd, hányadikak lesznek, hanem hogy sikerül-e a célba érniük. „Akik azt várták, hogy már az első versenyeken a nagyokkal küzdjünk, nem voltak reálisták. A legnagyobb elvárást az jelentené, hogy megbízhatók legyünk a futamokon, és ne szenvedjük el a tipikus problémákat. Nagyobb kihívás lehet ez, mint előzőleg hittük, de úgy gondolom, csak idő kérdése. Tanulni és tanulni kell a hibáinkból.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: