DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
F1

Eldőlt: Indonéz pilótával lett teljes az F1-es mezőny

Vége a találgatásoknak, négy nappal az új autók első tesztje előtt teljessé vált az F1-es mezőny létszáma, miután a Manor bejelentette Rio Haryantót Pascal Werhlein csapattársaként.

kkkk



A 23 éves indonéz pilóta abba a különleges helyzetbe kerül, hogy egyedüli ázsiai versenyző lesz majd a 2016-os mezőnyben: „A Manor Racing egy izgalmas szemléletmóddal és ambiciózus tervekkel rendelkező csapat. Nagyszerű csomagot raktak össze, és már alig várom, hogy beülhessek az autóba. Melbourne hatalmas pillanat lesz majd, nem csak nekem, hanem az országom, a támogatóim és a rajongóim számára is, akiknek szeretném is megköszönni, hogy a formaautós karrierem kezdete óta mellettem állnak. 2016 esélyt nyújt számomra, hogy visszafizessem a belém fektetett hitet, és hogy képviseljem Ázsiát az F1-ben.” 

Indonézia pedig Japán, Thaiföld, Malajzia és India után még csak az ötödik ázsiai állam, amely pilótát delegálhat az autóversenyzés királykategóriájába.

A Manor tulajdonosa, Stephen Fitzpatrick nem leplezi azon szándékát, hogy kihasználja a 250 milliós lakossággal rendelkező Indonézia felfokozott F1 iránti érdeklődését. "Örömmel jelentjük be Riót második 2016-os versenyzőnkként. Rio azóta versenyez, hogy hatévesen először beleült egy gokartba. A pályán és azon kívül is rendületlen, tavaly pedig mély benyomást tett ránt a GP2-ben [ahol három győzelmével 4. lett az összetettben]. Rio nagy támogatottsággal rendelkezik Indonéziában, ami jól jön a csapatnak és az F1-nek is. Ők is szívesen látják őt a mezőnyben, mi pedig magabiztosak vagyunk afelől, hogy élvezni fogja a csatáit az előtte álló évben."

A korábbi vezetők távozása által ismét némi arculatváltáson átesett Manor fennállása óta először két teljesen újonccal kezd meg egy szezont az F1-ben Wehrlein és Haryanto révén, az alakulatnak azonban mégis nagyobb oka lehet a bizakodásra, mint 2010 óta bármikor. A Mercedesszel kötöttek motorszállítói partnerséget, a szakembergárdához pedig neves istállók korábbi szakemberei csatlakoztak, úgy mint Nikolas Tombazis, Pat Fry vagy Dave Ryan. A csapat ezúttal nincs is késésben a fejlesztésekkel, új autójukkal a tervek szerint ők is pályára lépnek Barcelonában jövő hétfőn.

Mindez azt is jelenti, hogy az istállónál tavaly versenyzési lehetőséget kapó Will Stevens, Roberto Merhi és Alexander Rossi közül egyikük sem tarthatta meg az ülését, így a szezonnyitón nem lesznek ott a mezőnyben.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: