DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
F1

A Force India a Williamsre feni a fogát

A 2015-ös F1-es szezonban a konstruktőri ötödik helyen záró alakulat csapatvezető-helyettese, Bob Fernley szerint a grove-i alakulat teljesítménye jelenti a mércét a privát alakulatok számára.

A Williams és a Force India is jelentősen jobb eredményeket ért el az elmúlt két esztendő során, mint azt korábban megszokhattuk tőlük. Előbbi istálló 2014-ben és 2015-ben is harmadik lett a csapatok pontversenyében – igaz, tavaly egyértelműen a Ferrari mögé kerültek az erősorrendben –, míg a Force India fennállásának legjobb eredményét elérve ötödik lett a konstruktőri tabellán. Bob Fernley, az indiai alakulat csapatfőnök-helyettese szerint csapata is elérhetné a wokingiak szintjén, amelyről úgy gondolja, a jelenleg elérhető maximum egy privát istálló számára.

Williams_ForceIndia_Brazília_DPPI



„A legjobb, amit valóban elérhetünk, az a Williams szintje, és ez kell, hogy a célunk legyen” – nyilatkozta Fernley az Autosportnak. „Úgy gondolom, a Williams jelenti a mércét egy független csapat teljesítményét illetően. Ők pedig a dobogós helyezésekért harcolnak, ugyanakkor arra nem igazán van esélyük – hacsak mások számára nem alakulnak rosszul a dolgok –, hogy versenyt nyerjenek, az pedig egyértelmű, hogy nem lesznek világbajnokok.”

Miután mindkét gárda a Mercedes erőforrásait használja – nem kis részben ennek is köszönhető az előrelépésük az utóbbi két szezonban –, Fernley azt is tudja, hogy más területen keresendő a magyarázat arra, hogy miért vannak mégis lemaradva a Williamstől:

„Nyilvánvaló, hogy aerodinamikailag a Williams valamelyest jobb munkát végez, ami azt mutatja, hogy mi is tudnánk még fejlődni” – vélekedett a csapatvezető-helyettes. „Ha megnézzük a tavalyi szezon második felének adatait, látható, hogy hogy egy kicsit faragtunk a hátrányunkból. Egyértelmű, hogy fel kell zárkóznunk, ami viszonylag lassú folyamat.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: