DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
F1

Mégsem jönnek radikális változások 2017-ben?

Régóta beszédtémát jelent, hogy egy év múlva alaposan felbolydulnak a szabályok, így az F1 öt-hat másodpercet is gyorsulhat. Most úgy tűnik, a terv több pontjától elálltak.

Szélesebb autókról, szárnyakról és abroncsokról szóltak a 2017-re beígért szabályváltozások, amelyektől tetemes, öt-hat másodperces gyorsulást vártak. Az új szabályokat azonban még továbbra sincsenek papírra vetve, ráadásul úgy tűnik, csak egy részük fog megvalósulni: a német Auto Motor und Sport lap arról számolt be, hogy az F1 műszaki munkacsoportjának legutóbbi találkozóján a terv több pontját visszavonták.



Többek között azt tervezték, hogy a karosszériát 180 cm-re szélesítik, helyette azonban marad az eddigi 140 cm-es méret. A diffúzort szintén jelentősen növelték volna, 25 cm magasra, jelen helyzet szerint azonban marad 12,5 cm-es, vagy esetleg csekély mértékben nagyobbodik.

„A szóbeszéd szerint a Mercedes és Pirelli aggályai miatt történt változás” – írta a német lap tudósítója, Michael Schmidt. A gumicég korábban már kifogásolta a rendelkezésére álló tesztek mennyiségét, amely nincs arányban a szabálymódosítások mértékével. „A Pirelli túlzottan magas guminyomással riasztgatott biztonsági előírásként arra az esetre, ha a köridők öt másodpercet gyorsulnának. Ezt senki sem szeretné.”

A magasabb nyomásérték ugyanis azt vonná magával, hogy az autók ténylegesen nem lennének gyorsabbak öt másodperccel – azaz felesleges a tervezett mértékben a szabályokhoz nyúlni. Bizonyos változások mellett azonban a technikai csoport továbbra is kitart, így növelnék az autók teljes szélességét 200 cm-re, valamint az első és hátsó szárnyak is terebélyesebbé válhatnak.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: