DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak JOHNNYBET
2023. október 3. kedd
F1

Newey elégedetlen a 2017-es szabályokkal

Adrian Newey, a Red Bull technikai vezetője szerint a 2017-es idényre tervezett szabályváltoztatások „alapjaiban véve” nem hoznak majd jelentős különbséget a jelenlegi rendszerhez képest.

A Formula-1-ben jelenleg érvényben lévő szabályrendszer az előttünk álló idény végén gyökeresen átalakul, aminek a célja, hogy felrázza a mezőnyt és lehetőség szerint megtörje a gyári csapatok fölényét.

Mi tagadás, valóban érthető az F1 irányítóinak erre irányuló törekvése, hiszen az elmúlt két évben – vagyis a V6-os hibrid erőforrások bevezetése óta - a Mercedes uralma jellemezte a száguldó cirkuszt.

A Mercedes gyári csapata egyébként éppen a Red Bulltól vette át a dominancia stafétabotját, bár a korábban zsinórban négy konstruktőri vb-címet szerző osztrákok legjobb szezonjukban sem nyertek annyi versenyt, mint tavaly a németek.

800_newey

Nem örül a változásoknak


Éppen ezért némiképp érthető, hogy az elmúlt két évben Adrian Newey a hibrid technológia ellenlábasainak fő hangadója volt. Ennek eredményeként az FIA a tervezettnél hamarabb, 2017-re hozza be új szabályait, ám Newey ennek sem tud felhőtlenül örülni.

„Mindig örülök a szabályváltozásoknak, mert friss lehetőségeket adnak. A jelenlegi szabályok, korlátozások, nagyon szigorúak. Ha visszatekintünk a hőskorba, a hetvenes, nyolcvanas években az autók formái, felépítései különböztek egymástól, mert a szabályok megengedőek voltak” – mondta Newey, majd egy szemléletes példával igazolta, mire is gondol.

„Ha most az összes csapat autóit ugyanolyan fehérre lefestem és mindegyiket felállítom a bokszutca végén, komoly szakértőnek kell lenned, hogy megállapítsd, melyik autó melyik csapaté.”

„A szabályváltozások általában megadják a lehetőséget, hogy valamit másképpen csinálj. Mit terveznek 2017-re? Kicsit szélesebb gumikat, és felülvizsgált aerodinamikai szabályozásokat. Nincs alapvető különbség a jelenlegi rendszerhez képest” – mutatott rá a rutinos szakember a tervezett új regulák vélt hibáira.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: