DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 18. szombat
F1

Button: Nem túl vicces sereghajtónak lenni

A McLaren F1-es pilótáinak még a vezetési stíluson is változtatni kellett idén: nyomni, ahogy a csövön kifér, hogy ne szakadjanak le a DRS-távolságból a mezőny végétől.

Az új Honda-erőforrásokat használó wokingi istálló nem sok szikráját mutatta a versenyképességnek idén: Fernando Alonso és Jenson Button az élmezőnyben és annak közelében töltött hosszú évek után ismét megtapasztalta, milyen érzés a sor végén körözni, olyan autóval, amellyel reménytelen az előrelépés. Buttonnak még híresen kifinomult vezetési stílusán is változtatnia kellett.



„Úgy érzem, mintha jó szezonunk lett volna” – kezdte az F1i.com által idézett beszámolót optimistán Jenson Button, habár további szavai nem ezt támasztják alá: „Eléggé korlátozott volt, mivel több versenyen és időmérőn nem vettem részt, három kvalifikáción ott sem voltam idén. Ez sosem segít, de ezúttal nem jelentett olyan nagy különbséget, mivel a versenyt így is, úgy is a végéről kezdtük volna meg.”

„Máshogy kell vezetned, ha ilyen helyzetben vagy. Általában a teljes etapban gondolkodsz, én pedig az etap végén többnyire gyorsabb vagyok, mint az elején, a mostani helyzetünkben azonban csak arra figyelünk, hogy tapadjunk a mezőny végére. Ez másféle vezetést igényel, minden körben nyomod, ahogy a csövön kifér, közben pedig tönkreteszed a gumikat.”

„Amikor versenyképesek vagyunk, akkor máshogyan vezetünk, mint az idén látott. Az év egyértelműen eltér a versenyben mutatott vezetési stílust illetően” – mondta Button, aki jobban élvezi a finom, takarékos stílust. „Nem szeretem igazán. Végig a mezőny végét igyekszel tartani, próbálsz DRS-távolságban maradni, ami nem túl vicces.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: