DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Ki lesz az új orosz F1-es?

Vitalij Petrov korábbi menedzsere árulta el, hogy a kategóriában jövőre két oroszt is láthatunk. Lehetséges, hogy a korábban Saubernél tesztelő Szergej Szirotkinra gondolt, aki több ajánlatot kapott.

A Formula-1-ben 2010 és 2012 között versenyző Vitalij Petrov – a széria első orosz pilótája –  egykori menedzsere, Okszana Koszacsenkó egyik megszólalásában elárulta: jövőre a Red Bull versenyzője, Danyiil Kvjat mellett egy másik orosz pilóta is lesz az F1-ben, alighanem tesztelői szerepkörben. A juniorkategóriák tagjai közül Szergej Szirotkin tűnik a legvalószínűbb esélyesnek, aki korábban a Sauber kötelekébe tartozott, és egy ideig valószínűnek tűnt bemutatkozása is sorozatban.



Szirotkin azóta versenyzőként sokat ért, 2015-ben első GP2-es szezonját harmadikként zárta egy futamgyőzelemmel, az orosz pedig elismerte, több megkeresése is van a felső kategóriából.

„Konkrét ajánlatunk van, és nem is csupán egy” – idézi az orosz Sportbox a 20 éves Szirotkint. „De mindannyian tudjuk, min alapszanak. Ez azt jelenti, hogy ha megtaláljuk a szükséges pénzügyi támogatást, talán tesztpilóta lehetek az F1-ben. De azt hiszem, ő valaki másról beszélhetett. A lehetőség azonban ott van, és talán közelebb állunk a célhoz, mint mások.”

Bár a szükséges szuperlicenszpontokkal rendelkezne – ellentétben másokkal, akiknek a nevét többet halljuk, például Rio Haryanto vagy Pascal Wehrlein –, Szirotkin jövőre alighanem még nem lesz az F1-ben, vélhetően a GP2 legversenyképesebb istállójába igazol, az ART-hez, amely színeiben Stoffel Vandoorne idén megnyerte a bajnoki címet. „Hálás vagyok, hogy folytathatom a versenyzést a sorozatban. Ami az ART-t illeti, nincs mit bejelenteni, mivel egyelőre tárgyalunk. Annyit mondhatok, hogy a célom a bajnoki cím, a harmadik hely után más nem is lehet.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: