DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 18. szombat
F1

Egy fontért vette meg a Renault a Lotust

A hivatalos dokumentumok szerint az autógyár alig több mint 400 forintot adott az F1-es csapatért. Az eddigi tulajdonosok 10 % részesedést megtartottak profit reményében.

A jövőre gyári erőként visszatérő Renault által nyilvánosságra hozott dokumentumokat böngészve a Telegraph lap érdekes részletekről számolt be a Lotus adásvételével kapcsolatban. Ezek alapján a francia autóóriás 90 %-os részesedésre tett szert az enstone-i istállóban – 10 %-ot meghagyva az eddigi tulajdonosoknak –, még különösebb (igaz, az F1-ben nem példa nélküli) viszont a vételár: 1 angol fontot (430 Ft) fizettek az istállóért.

A csapat korábban szintén a Renault-é volt, a cég épp annak a luxemburgi Genii Capitalnak adta el 2009-ben, amelytől most visszavásárolta. A Renault azon az adásvételen 86 millió fontot veszített, de a Genii számára sem volt nyereséges a Formula-1: ők az eltelt évek során összesen 184 milliót buktak, ráadásul számos kifizetetlen tartozást a Renault rendezett. Így talán kevésbé meglepő, miért szabadultak meg készséggel a csapattól.



A cikk megállapítja, hogy a legutóbbi évben, ahonnan adatok vannak, 2014-ben a Lotus mindössze 8,6 milliós veszteséget könyvelt el, köszönhetően a Pastor Maldonadóhoz köthető szponzornak, a PDVSA-nak, valamint a 2014 februári jelentős megszorításnak, amely során 93 dolgozót is elküldtek. Ennek ellenére is sikerült a 2015-ös év folyamán két bajnoki pozíciót javítani.

Az évek során a Genii 98,2 millió font kölcsönt adott a csapatnak, hogy működhessen: a Renault-val kötött szerződésben erről a pénzről lemondtak. Megtartották viszont a már említett 10 % részesedést annak reményében, hogy a Renault kormányzása alatt az istálló végre profitot fog termelni.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: