DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 30. kedd
F1

Számtan: Néhány kevéssé ismert adat 2015-ről

Hogy hány futamot nyert idén Hamilton, vagy milyen rosszul szerepelt a McLaren, mindenki kívülről fújja már – úgyhogy most itt az ideje szemügyre venni néhány F1-es számot, melyről kevesebb szó esett.

0 verseny volt az idei szezonban, melyet követően az eredményhirdetésen nem szólt a német himnusz.

1 pilóta volt a mezőnyben, aki az 1.-től a 20.-ig minden pozícióban teljesített legalább egy kört Felipe Massa személyében.

2 alkalommal fordult elő Sebastian Vettellel, hogy hátrébb végzett a versenyen, mint amilyen pozícióból elrajtolt, Bahreinben és Ausztriában.

3 pilóta is az idei Ausztrál Nagydíjon szerezte meg első pontjait Felipe Nasr, Marcus Ericsson és Carlos Sainz személyében.

nasr_auto_austr_d



4 alkalommal is a pontszerzésről éppen lemaradó, 11. helyen végzett Fernando Alonso.

5 ízben fordult elő, hogy a két Mercedes és a két Ferrari végeztek egy futam első négy pozíciójában.

6 versenyzőnek nem sikerült egyszer sem a Q3-ba jutnia az idén rajthoz állók közül: a McLaren és a Manor 3-3 pilótájának.

7 pilóta állt idén futam élén, a Mercedes, a Ferrari és a Williams két pilótája mellett Daniel Ricciardónak sikerült még ez, utóbbinak éppen 7 kör erejéig.

8 büntetőpontot gyűjtött össze az idei szezonban Max Verstappen, a legtöbbet az összes versenyző közül.

9 alkalommal ért véget a verseny idő előtt Pastor Maldonado számára – a venezuelai karrierje öt éve során még sosem ért célba a szezon első két versenyén, ahogy Monacóban sem.

maldonado_crash_melb_d

10 körön át vezetett idén versenyben Kimi Raikkönen – ez éppen 10-zel több, mint a 2014-es szezonban.

11 versenyző tett meg legalább egy kört az utolsó, 20. pozícióban a szezon során. A legtöbbet a Manor két versenyző, Merhi (71) és Stevens (48) után Felipe Massa (39) zárta ebben a pozícióban.

12 alkalommal végzett idén egy versenyző a rajtszámának megfelelő helyen – a legtöbbször a 12-es számú Nasr, aki háromszor is 12. lett.

13 szabadedzésen kényszerült Romain Grosjean átadni a helyét Jolyon Palmernek – többször, mint bárki más az idei szezonban.

14 különböző ország képviseltette magát versenyzőkkel a 2015-ös szezonban.

15 pilóta tudott legalább egy alkalommal az első hat között végezni egy futamon – Maldonado, Sainz és Ericsson a 2002-ig érvényes pontrendszerben egyetlen egységet sem gyűjtöttek volna idén.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: