DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
F1

Visszatérne az F1 egyik régi csapata

A hongkongi Theodore Racing a 70-es és 80-as évek fordulóján szerepelt a Formula-1-ben. Az alapító fia nemrég újjáélesztette az istállót, és már a királykategóriában való szereplés is felmerült.

Az F1-ben először 1977-ben bukkant fel a Theodore Racing neve, akkor még szponzorként, majd a későbbiekben önálló, végül saját karosszériát építő csapatként. 1983-ig az alakulat 7 pontot szerzett, az évek során pedig olyan versenyzők vezettek náluk, mint Johnny Cecotto, Patrick Tambay, vagy akár Keke Rosberg. A csapatalapító Theodore „Teddy” Yip fontos szerepet játszott abban, hogy a Formula-3-as Makaói Nagydíj a világ egyik legnagyobb utánpótlásversenyévé váljon – Ayrton Senna például az ő autójával nyerte a versenyt 1983-ban.

Fia, Teddy Yip Jr., aki a GP2-es Status Grand Prix istálló csapatfőnöke is egyben, 2013-ban élesztette újjá az alakulatot, amely a Prema istálló szponzoraként tért vissza Makaóba: idén a Theodore-Prema színeiben nyerte meg a versenyt a svéd Felix Rosenqvist. A brit Autosport lap szerint az alakulatot a jövőben akár a Formula-1-ben is láthatjuk.



„Ha ésszerű lehetőség merül fel, akkor érdemes elgondolkodni rajta” – mondta a lapnak a Status GP ügyvezetője, David Kennedy, aki egyébként a Theodore Racing színeiben futamokat nyert az egykori brit Formula-1-es bajnokságban. „Az F1-ben jelenleg zavar uralkodik, ha pedig nem tudnak rendet rakni legfelül, akkor mi várható lent? Mi azonban egyelőre csak a darabokat rakosgatjuk össze, melyek egy sikeres motorsport-vállalkozáshoz szükségesek.”

„A Theodore öröksége folytatódik, Ázsiában pedig hihetetlenül erősek vagyunk, a márka presztízsértéke magas Kínában. Néhány évvel Teddy és a Theodore visszatérése után már a legjobbak között vagyunk. Elkezdtünk egy juniorprogramot Ázsiában, a fiataloktól indultunk el. Felmerül a kérdés, milyen magasra juthatunk fel? Ázsiában a legmagasabb szint a Super Formula, miután megvolt ez és a GP2 is, azon töröd a fejed: mi lehet a következő?” – tette fel a kérdést Kennedy. A kimondatlan válasz alighanem a Formula-1, persze ez még a konkrét tervektől nagyon messze áll.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: