DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 9. szerda
F1

A Pirelli csökkentene abroncsai élettartamán

2015-ben sokan vádolták azzal az olaszokat, hogy túl konzervatív keverékeket szállítottak a versenyekre - a Pirelli ezért a következő F1-es szezonban merészebb szeretne lenni.

A Nemzetközi Automobil Szövetség nemrég zöld utat adott a Pirellinek, így a csapatokkal együttműködve, december elsején reggel kilenc órától este kilencig nyúzhatják abroncsaikat a résztvevők. A teszt érdekessége, hogy a gumigyár legújabb keverékén, a lila színű ultralágy abroncsokon lesz a hangsúly, melyet annak érdekében terveztek, hogy színesítsék a csapatok taktikáját. Ezzel a Pirelli vissza szeretne térni azokhoz az időkhöz, amikor a gumik élettartamuk végéhez érve rohamosan veszítettek tapadásukból, az újonnan felrakott papucsok viszont komoly előnybe hozhatták használóját.



Paul Hembery megerősítette, hogy Abi Dhabiban a hasonló eseményeket szeretnék majd szimulálni. „Szeretnénk visszahozni azt az időszakot” - idézte Hemberyt a Motorsport.com. „Nem tudom, hogy elég lehetőségünk van-e ahhoz, hogy minden tökéletesen működjön Abu Dhabiban, de vissza szeretnénk térni két-három kiálláshoz, mint hogy egy etapot a lehető legtovább nyújtsuk, ahogyan azt az elmúlt években láthattuk.”

A brit szerint az abroncsok kémiai összetevőit kell módosítani a cél eléréséhez, a keverékek megváltoztatása helyett. „A keverékek nem fognak változni, de néhány dolgot meg tudunk tenni a gumikban ahhoz, hogy teljesítményvesztést okozzunk, ezt pedig kémiai úton fogjuk elérni. Azt akarjuk, hogy többé ne legyen kifizetődő, ha valaki tovább húzza egyik kiállását - be kell jönni, és le kell cserélni a gumikat. A csapatok is tehetnek valamit az ügy érdekében, mégpedig vissza kell térniük a két-három kiálláshoz az egycserés versenyek helyett.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: