DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 7. kedd
F1

Egy másik csapat veheti fel a Lotus nevet

Legalábbis elméletben: az enstone-i F1-es csapat mindenesetre megválik tőle, ha a Renault felvásárolja őket – ami azt jelentheti, hogy ismét „szabadon marad” a legendás márkanév.

A Formula-1 hivatalos honlapjának nyilatkozva Matthew Carter vezérigazgató megerősítette, hogy amennyiben a Renault gyári csapattá alakítja az enstone-i alakulatot, akkor már a következő szezontól kezdve a francia cég nevét viseli majd az istálló – mindezt azért kellett tisztázni, mert a sajtóban felmerült, hogy egy átmeneti idény erejéig még a Lotus nevet viseli majd a csapat.

lotus_logo_teamlotus



„Ha a Renault-üzletet nyélbe ütjük, akkor igen” – felelte Carter arra a kérdésre, hogy megválnak-e a névtől, s egyúttal azt is leszögezte, hogy nem is fogják visszatartani a használat jogát. „A csapatot ebben az esetben már nem fogják Lotusnak hívni, ez a név el fog tűnni a Formula-1-ből. Jelenleg érvényes licenszünk van a név használatára, ezt viszont meg fogjuk szüntetni. Szóval akár valaki más meg is próbálhatja megszerezni!”

Korábban három másik csapat viselte már ezt a nevet az F1-ben, az első természetesen az „eredeti” Lotus istálló, melyet Colin Chapman alapított, 1963 és 1978 közt összesen hét konstruktőri bajnoki címet szerzett, s egészen 1994-ig működött. A csapat megszűnése után 1995-ben a szezon végére szintén összeomló Pacific istálló Pacific Team Lotus néven szerepelt.

Ezt követően 2010-ben bukkant fel ismét az elnevezés az F1-ben, méghozzá a tradicionális brit versenyzöld festéssel együtt: Tony Fernandes újonc csapatán, melyet a következő szezon végén Caterhamre nevezett át. Ekkor tulajdonképpen két Lotus volt a mezőnyben, hiszen a Lotus jogtulajdonosa már az enstone-i csapatot szponzorálta, mely Lotus Renault GP néven szerepelt a szezonban – már a fekete-arany festéssel, de konstruktőrként még a franciákat feltüntetve.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: