DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 10. péntek
F1

A „nevetséges szabályok” miatt szenved a McLaren

A McLaren egykori F1-es versenyzője komoly javulást vár az idén küszködő wokingiaktól 2016-ra, akiknek szerinte kizárólag a szabályok kötik meg a kezüket a gyors felzárkózásban.

A svéd Stefan Johansson saját weboldalán beszélt a csapat idei szerepléséről, amely istállónál 1987-ben, az előző Honda-korszakuk előtti évben maga is vezetett, és néhányszor a dobogóra is feljutott.

„Továbbra is úgy hiszem, hogy a következő évre nagy előrelépést tesznek” - vélekedett az 59 éves Johansson. „És ezzel nem arra gondolok, hogy versenyeket fognak nyerni, de amikor valaki ekkora lemaradásban van, egyáltalán nem nehéz egy óriáslépéssel előreugrani. Csak akkor kezd nehézzé válni a helyzet, amikor az utolsó öt százalékos javulás elérésére lesz szükség.”

Dppi_02112003_255



Köztudott, hogy a McLaren elsősorban új motorpartnere, a Honda miatt került a mezőny végére, a japánok ugyanis egyelőre nem tudták elérni a rivális gyártók teljesítményszintjét, ami nagyban köszönhető annak is, hogy a szezon során csak erősen korlátozott mértékben módosíthatnak erőforrásukon.

„Számomra ennek továbbra sincs értelme” - vitatta a szabályokat a svéd. „A fejlesztési tilalmat eredetileg azért vezették be, hogy elfogadható szinten tartsák a kiadásokat, de ez az elmélet már rég megdőlt. Nevetséges, hogy emiatt most egy olyan rendszer van érvényben, amelyben csak egy motorgyártó sikeres, és a többieknek nem engedélyezik azt a fejlődést, amely révén felzárkózhatnának.”

„Mindennek a tetejében még tesztelni sem szabad. Ha szabadon hozzányúlhatnának a motorhoz, ahogy az a karosszéria esetében is működik, akkor biztos, hogy a Renault, a Honda és a Ferrari is erősebbek lennének. Talán akkor sem érnék el a Mercedes szintjét, de mindenképp közelebb kerülnének.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: