DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 5. vasárnap
F1

2016: Jön a Force India-Aston Martin?

Komoly hír terjedt el a mexikóvárosi paddockban: a brit gyártó mégis szeretne szerepet vállalni az F1-ben a Force India oldalán, ráadásul egy új névadó szponzorral is beerősítenének a silverstone-iak.

A sportautózás terén komoly, Forma-1-ben viszont gyér múlttal rendelkező Aston Martinról többször is beszéltek a nyár folyamán, mint a Red Bull esetleges partneréről a Renault/Infiniti után, de Andy Palmer, a cég vezérigazgatója tisztázta a helyzetet, és azt mondta, hogy nincs elég pénzük egy F1-es projektre. Szeptemberben aztán ismét hírekbe került a brit gyártó, ezúttal a Williamsszel hozták össze a pletykák.

„Csapatként mindig figyelned kell a lehetőségeid, az Aston Martin pedig egy nagyszerű márka, egy nagyszerű brit márka” – mondta Claire Williams csapatfőnök-helyettes. „Úgy gondolom, hogy a velük való partnerség jól működne. Ahogy mindenki tudja, tárgyalnak a Force Indiával, és azt is mindenki tudja, hogy nekünk hosszú távú kapcsolatunk van a Mercedesszel, és elégedettek vagyunk a partnerséggel.”



Nos, úgy tűnik, hogy Williamsnek igaza volt, hiszen az Autosport már tényként közölte, hogy az Aston Martin a Force India oldalán csatlakozik a száguldó cirkuszhoz, ahol a márkamegjelenítésért cserébe komoly kutatási és fejlesztési információkkal láthatják el utcai autó-részlegüket. A gárda hetedik éve használ Mercedes-erőforrásokat, az pedig köztudott, hogy a csillagos márka 5%-os részesedéssel bír az Aston Martinban.

A brit szaklap továbbment, és a 2005 óta a McLaren partnereként az F1-ben lévő Johnnie Walkert nevezte meg a Force India névadó szponzoraként, ismertetve, hogy a silverstone-i csapat autói 2016-ban ennek köszönhetően már kék-ezüst színekben fognak pompázni. „Ha holnap valaki odajön hozzám, és komoly összeget ajánl a névadói titulusért cserébe, egyből nevet váltanék” - nyilatkozta sejtelmesen Vijay Mallya, a Force India tulajdonosa az Autosportnak. „Ha érkezik hozzánk egy márka, és meg kellene változtatnunk a csapat nevét, akkor meg kell nézni, hogyan fogja ez átalakítani a csapat profilját. Egyelőre még korai erről beszélni, de folyamatban vannak a tárgyalások. Még semmi sincs eldöntve, nem is szeretek előre inni a medve bőrére." 

Azt már a Force India egyik sajtómunkatársa tette hozzá, hogy folyamatosan tárgyalásban vannak jelenlegi és esetleges új partnereikkel a 2016-os szezonnal kapcsolatban. „Amikor itt lesz az ideje, megtesszük a szükséges bejelentéseket a szponzorainkkal kapcsolatban. Nagyon fényes jövő vár a csapatra.” Ami azt illeti, alkoholos italok terén eddig is "el volt eresztve" a Force India, hiszen támogatói között találjuk a Smirnoff vodka-, a Kingfisher sör-, a Royal Challenge whiskey-, valamint a José Cuervo tequilamárkát is.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: