DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Red Bull: Dolgozunk a jövő évi kocsin

Az energiaitalosok motorkrízise továbbra sem oldódott meg, a csapat főmérnöke azonban cáfolja, hogy emiatt egyáltalán nem tudnának haladni a 2016-os F1-es autó, az RB12 fejlesztésével.

Ha a Red Bull motorhiánya megoldódik, és az istálló ott is lesz a jövő évi rajtrácson, teljesítményükre akkor is komolyan rányomhatja bélyegét a jelenlegi, erőforrás kilétét övező hercehurca. Az autó a motor köré épül, tervezésénél elengedhetetlen a hajtáslánc pontos paramétereinek ismerete. „Bármilyen motort is kapnak, az idő miatt bajban lesznek” – fogalmazta meg az istálló helyzetét Bernie Ecclestone Austinban.



Paul Monaghan, a Red Bull főmérnöke azonban a Speed Week lapnak cáfolta, hogy helyzetük ennyire elkeserítő lenne. Elmondása szerint az RB12 fejlesztése jó ütemben halad előre, és a motor bizonytalansága ellenére „az autó jókora részei már véglegesek.” Ami az erőforrásokhoz kapcsoló szekciókat illeti, így fogalmazott: „Türelmesnek kell lennünk.” Monaghan hozzátette azt is: „Ami a méreteket és hűtést illeti, az erőforrásegységek nem különböznek olyan nagy mértékben egymástól. Ezzel a kihívással meg kell tudnunk birkózni.”

Elárulta azt is, hogy az új kocsi az idei konstrukció alapjaira fog épülni, az alapvető koncepción nem változtatnak. A Red Bullhoz megszokott módon nagy hangsúly helyeződik az aerodinamikára – a szélcsatornában végzett munkák már folynak. Végül még elmondta: „A legnagyobb előnyünk a csapattagok képességében rejli, akik szenvedéllyel és elszántsággal dolgoznak, így mindig tudjuk tartani magunk a nagyon szoros fejlesztési tervhez.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: