DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 12. vasárnap
F1

Ecclestone: Jöjjön a V8, ha tetszik, ha nem!

Az F1 első embere szerint semmi szükség a csapatok beleegyezését várni, ha kell, „erőszakkal” is visszahozhatják a nyolchengeres szívómotorokat – akár már a következő szezontól kezdve.

Bernie Ecclestone ismét felkavarni látszik az állóvizet: a Formula-1 első emberéről régóta tudni lehet, hogy szívesen visszahozná a nyolchengeres szívómotorokat, s most úgy tűnik, hogy a Red Bull válsága alkalmat is ad arra, hogy tervét keresztülvigye. A Motorsport.com beszámolója szerint a Cosworth vagy a Renault gyárthatja ezeket az erőforrásokat, s emellett Ecclestone feltehetően valamilyen alacsony költségvetésű hathengeres hibridet is elérhetővé tehet.

renault_rs27_v8



Persze ahhoz, hogy a Red Bull V8-as motorral versenyezzen jövőre, elvileg minden csapat beleegyezésére szükség lenne, Ecclestone viszont úgy véli, hogy felesleges ennyire demokratikusan kezelni a dolgokat, egyszerűen le kell nyomni a csapatok torkán, ha valami nem tetszik nekik. A 84 éves milliárdos mindezt az Independentnek fejtette ki:

„Nem hiszem, hogy minden csapat beleegyezését meg kellene szereznünk. Szerintem egyszerűen csak oda kellene menni, és azt mondani nekik, hogy ha nem tetszik, akkor menjenek a bíróságra. Már jövőre visszahozhatjuk a V8-asokat, pillanatok alatt meg lehet őket építeni, ezt kell tennünk” – mondja Ecclestone, aki szerint többek közt azért lenne erre szükség, mert jelen helyzetben a Formula-1 teljes mértékben a gyártóktól függ:

„Ha a Ferrari és a Mercedes csak egy-egy csapat ellátását vállalnák, nem lenne elég motorunk. Ez a helyzet, épp ezért kell egy független motorszállító, ezen dolgozom már másfél éve...”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: