DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 17. péntek
F1

Javában zajlik a Hungaroring felújítása

A kellős közepén járnak, és már az év vége előtt befejeződhetnek a Hungaroring felújítási munkálatai. A pályán tett látogatásunkkor Gyulay Zsolttal beszélgettünk, aki számos részletet felfedett a tervekről.

Nagyjából három hete kezdődött meg az az átfogó felújítási munka Magyarország legismertebb versenypályája, a Hungaroring területén, amely során a vonalvezetés kivételével kívül szinte minden átalakul, így jövőre már teljesen megújult környezet, ám mégis a megszokott hangulat várja majd a különféle versenysorozatok és események miatt idelátogatókat.

Mivel a szervezők arra törekedtek, hogy a lehető legkevesebb program menetrendjébe szóljon bele a pálya bezárása, igencsak szűkös az időkeret, hiszen az utolsó bajnokság távozása, de még a tél megérkezése előtt szeretnének végezni a projekttel. Az Autós Gyorsasági-ob szezonzáróját szeptember 13-án tartották, a Hungaroring Sport Zrt. elnökétől pedig megtudtuk, hogy az utolsó itteni rendezvény egy futóverseny volt, amit követően szinte azonnal nekiláttak a bokszutca vastag betonjának felveréséhez és a rázókövek felszedéséhez.

„Most gyakorlatilag egy nagy felfordulás van” - összegezte a helyzetet a Formula.hu-nak Gyulay Zsolt, mielőtt részletesebben is beavatott volna minket a tervekbe. A pálya elnökétől megtudtuk, hogy a 6-os kanyarban (a sikánban), illetve a 11-esben újfajta rázókövet fektetnek majd le, amely átveheti a korábbi műfű szerepét. A munkálatok során a vízelvezetésre kiemelt figyelmet fordítanak majd, emellett rengeteg füvesítést fognak elvégezni, de még „ezer más apróság” cseréjére is sor kerül.

A folyamat utolsó lépését jelenti majd a pálya újraaszfaltozása, ami számításaik alapján két hetet vesz majd igénybe. A tervek szerint akár december első hetére elkészülhetnek, ez azonban sokban függ az időjárástól, az eső és a mínuszok ugyanis lassíthatják a munkát. Ám a későbbi befejezés esetén is valószínű, hogy a Szilveszter Rali idejére már mindennel végeznek, ami azt jelenti, hogy még ebben az évben versenynek adhat otthont az új Hungaroring.

Gyulay azt is elárulta lapunknak, hogy a mostani felújításra 500 millió forintot fordítanak. Az idei Magyar Nagydíj hétvégéjén vázolt 25 milliárdos projekt tervezete azonban - amely többek között a nézők jobb kiszolgálását és a pálya környékének sportközponttá való alakítását is tartalmazza - még nem került a kormány elé. Ha még idén elfogadnák az erre kiszabott költségvetést, akkor már a jövő év első felében le kell folytatni minden szükséges eljárást és közbeszerzést, hogy a 2016-os F1-es futam után el lehessen kezdeni a beruházást.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: