DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 3. péntek
F1

Mansell: Button jobban döntött, mint én

A korábbi F1-es világbajnok, Nigel Mansell szerint Jenson Button helyesen cselekedett azáltal, hogy megtartotta ülését a McLarennél, hiszen örökké bánná, ha jövőre nélküle lenne sikeres a csapat.

Egyelőre nagy rejtély, hogy a motorfejlesztés terén idén alaposan mellényúló Honda képes lesz-e rövid időn belül egyenesbe jönni és már jövőre versenyképes erőforrást adni a McLaren két világbajnoka, Jenson Button és Fernando Alonso alá, vagy a szebb napokat is megélt páros újabb küszködéssel teli év elé néz. Bizonyára ez a dilemma is átfutott a brit pilóta agyán, amikor azt fontolgatta, hogy érdemes-e maradnia 2016-ra, végül azonban az igen mellett döntött, Nigel Mansell pedig a BBC-nek beszélve elmondta, szerinte a jövő év igazolni fogja Button lépését.

„Jenson megérdemli, hogy maradjon, és megnézze, képes lesz-e az autó a győzelemre a következő évben. Szerintem az előttünk álló tél folyamán a Honda nagy áttörést tesz és a McLaren is keményen fog dolgozni. Hatalmas sikereket értek el már együtt a múltban, és ahogy Ron Dennis is mondja, ’a jövőben ismét nyerni fognak’. Efelől semmi kétségem” - nyilatkozta az 1992-es bajnok.

Dppi_02110005_067



„Alonso és Jenson hatékony csapatot alkothatnak majd, ha az autó és a motor is eléri a szükséges szintet. Én magam is voltam ilyen helyzetben a pályafutásom során, és tudom, hogy ekkor érdemes elviselni a kezdeti fájdalmat. Lehet, hogy hamarosan az övék lesz a legjobb csapat és motor, és nagyon sajnálni fogják, ha már nem lesznek ott, amikor a Honda ráérez a dolgokra. Remélem, hogy 12 hónap múlva már áradozni fognak a Hondáról és egy éven belül már futamgyőztesek lesznek.”

Mansell saját tapasztalatból is mondja ezt, hiszen 1995-ben ő maga is hasonló helyzetben találta magát a McLarennél, mint most Button. Arra az évre leszerződött a Mercedes révén új motorpartnerre szert tevő wokingiakkal, ám a csomag eleinte problémásnak bizonyult, Mansell helyzetét pedig tovább nehezítette, hogy nem is fért bele a pilótafülkébe, így a módosításokig az első futamokat ki is kellett hagynia. A brit azonban ezt követően is hamar kiábrándult a csapatból és két verseny után hátat fordított az F1-nek. Azt mondja, mai fejjel más másképp döntött volna.

 

„El kell ismernem, hogy ugyanilyen körülmények között le kellett volna ülnöm Ron Dennisszel az irodájában egy hosszú beszélgetésre, viszont ezt nem tettem meg. Biztosan sokat segített volna rajtam, és valószínű, hogy akkor kitartottam volna a csapat mellett” - mondta a McLarenről, amely 1996-ban már dobogóesélyes volt, egy évvel később pedig ismét futamokat nyert. „Ezért tanácsolom most mindenkinek azt, hogy alaposan gondolja át a következő lépését az ilyen helyzetekben.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: