DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 19. vasárnap
F1

Ismét szmog okozhat fennakadást Szingapúrban

A városállamban számtalan hétvégi sporteseményt töröltek erős szmog miatt, és könnyen lehet, hogy az F1-es hétvégéig nem fog változni a helyzet - a verseny szóvivője azonban bízik a legjobbakban.

Az indonéziai erdőtüzek továbbra is hatással vannak másik két délkelet-ázsiai ország, Malajzia és Szingapúr levegőjére - de amíg Sepangban semmilyen problémát nem okozott a szmog, addig egy felhő jelenleg is ott „trónol” a Marina-öböl felett. Tavaly ugyanez jelentett problémát, igaz, akkor az F1-es hétvégére többé-kevésbé kitisztult az ég. Most viszont, amikor kevesebb, mint egy hét múlva kezdődnek az események a mezőny egyik leglassabb pályáján, kissé aggasztó a helyzet.



„A szervezők szorosan együtt fognak működni a különféle ügynökségekkel, mielőtt bármilyen döntést hoznak az eseménnyel kapcsolatban” - vázolta fel a helyzetet a nagydíj egyik szóvivője. „A szmog csak akkor fog problémákat okozni, ha a látási viszonyokra, vagy az egészségre ártalmas lesz, valamint ha megzavarja a verseny körüli munkálatokat” - idézte a szóvivőt a BBC.

A Szingapúri Nemzeti Környezetvédelmi Ügynökség tájékoztatása szerint a szennyezettség mértéke a következő héten is az „egészségtelen” tartományban fog maradni. A hasonló viszontagságok nem újak az F1 történetében, hiszen a Kína dübörgő ipara miatt időről időre szmoggal kell megküzdeniük a sanghaji F1-es futam szervezőinek, míg a 2013-as Indiai Nagydíj utolsó szabadedzésén akkora volt a szennyezettség, hogy 20 perccel le kellett rövidíteni a gyakorlást a gyér látási viszonyok miatt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: