DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 3. péntek
F1

Az Eau Rouge újra kihívást jelent

Az F1-es versenynaptár egykor legfélelmetesebb kanyarját éveken keresztül könnyen padlógázzal lehetett venni, ám a versenyzők arról beszélnek, a jelenlegi autókkal újra szükség van merészségre.

Az Eau Rouge a spái versenypálya második kanyarja, a Formula-1-es évad egyik legikonikusabb pontja. A korábbi autók lehetővé tették, hogy padlógázzal különösebb kihívás nélkül be lehessen venni, a 2014-ben érkező új szabályoknak megfelelő, gyorsabb, ám alacsonyabb leszorítóerejű modellekkel azonban visszatért a kanyar régi kihívása.

Mikor Danyiil Kvjatot a pálya legnehezebb szakaszáról kérdezték, a Red Bull orosza így válaszolt: „Újra az Eau Rouge. Ezekkel az autókkal ismét olyan kanyar lett belőle, ahol szükség van a golyókra, főleg az esőben. A Pouhon szintén ilyen, csakúgy, mint a Blanchimont, de az igazán csak az esőben. A pálya tele van nagyszerű, lendületes, érdekes szakaszokkal.”



A mezőny világbajnoka, Lewis Hamilton – aki egyszer, 2010-ben nyert Belga Nagydíjat –, arról beszélt, mennyire különleges érzés a domboldalon helyet kapó kanyaron áthaladni. „Le a lejtőn, padlógázon, az Eau Rouge mindig is a pálya legizgalmasabb része. Amikor teljes gázzal támadod meg, amikor az aljához érsz, a belső szerveid lejjebb kerülnek. Amikor pedig megérkezel a tetejére, vissza fel, és úgy érzed, minden ki fog jönni a szádon. Ez egészen izgalmas 200 mérföldes sebességnél!” – festette le bizarr képpel Hamilton.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: