DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Méhes: Jöjjön a Finn Nagydíj!

Egy biztos, Finnország többet adott már eddig is az F1-nek, mint Azerbajdzsán, ahol jövőre – minő érdekes földrajzi meglátás – az Európa Nagydíjat rendezik, Bakuban.

Végre egy hír, mely ha kacsa is, legalább Európába álmodik egy új futamot. Idén még belép Mexikó, ami szintén jó messze van, de lehet azt mondani, hogy ott legalább megvannak a hagyományok, elvégre Mexikó Cityben már ötven éve is volt futam, és olyan legendás pilótapárost adtak a F1-nek, mint a Rodriguez-fivérek. Most meg itt van Perez és Gutierrez.

És mintha Bernie Ecclestone is lassan-lassan visszatáncolna Európába a nagy kirándulásokat követően. Mert azért valljuk be, eléggé kínosan leszerepelt néhány pálya-helyszínnel. Elég csak Dél-Koreára gondolni, de India és Törökország sem tartozik a sikertörténetek közé.

helsinki



Persze, ne képzeljük, hogy Mr. E. hirtelen szentimentális lett, és kizárólag a szívére hallgat, amikor megint európai versenyeket favorizál. Az Osztrák Nagydíj visszatérése nem köszönhető másnak, mint hogy a Red Bull kilóra megvett mindent, felújította a pályát és kifizeti a licenszdíjat. Az, hogy amikor Monzát fenyegette, rögtön felötlött Imola visszatérése, megint jórészt a pénzről szól, mert a tifosit verseny nélkül hagyni, az egyenlő lenne az öngyilkossággal.

De egy Finn Nagydíj…, az mégis csak valami új dolog lenne. Gazdag ország, nagy autósportos hagyományokkal – miért is ne lehetne? A Svéd Nagydíj is akkor született meg, amikor volt egy Petersonuk meg egy Nilssonuk. Aztán amikor mindketten meghaltak 1978 végén, egyből meg is szűnt a svéd futam…

Szóval, jöjjön, jöjjön a Finn Nagydíj minél előbb, meg még pár újabb európai verseny. Egy időben volt szó valami épülő bolgár, sőt görög pályáról is! 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: