DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 16. csütörtök
F1

A kormány megemeli a Hungaroring zajkorlátját

Miután a magyar F1-es helyszín és a környéken élők konfliktusa más úton nem rendezhető, a kormány rendeletmódosítással enged több „zajongási” lehetőséget a Hungaroringnek.

Több hazai lap is arról számolt be, hogy a kormány rendeletmódosítással tervez reagálni a Hungaroring és a pálya környezetében élők közötti konfliktusra. A magyar F1-es helyszínhez közeli települések lakói a magas zajszintre panaszkodnak, ám ez ellen a műszaki zajcsillapítás hatástalan a zajforrás jellege miatt, ahogy azt a kormány honlapjáról letölthető dokumentumok is kiemelik.

hung



 

És mivel a zajcsökkentésre nincs megoldás, az egyetlen út az maradt, ha megemelik a Hungaroring (és ezzel együtt a Pannónia-Ring) jogszabályban előírt zajkorlátját. A kormány honlapján elérhető összefoglaló szövegében a következő áll a versenypályákra vonatkozóan:

A gyorsasági autó- és motorversenyek zajkibocsátása - a zajforrás jellegéből adódóan - műszaki eszközökkel nem csillapítható hatékonyan. A pálya kedvezőtlen fekvése és a lakott területektől való kis távolsága esetén a jelenleg hatályos zajkibocsátási határértékek betartására nincs műszaki megoldás. A nemzetközi szinten is jelentős versenypályák üzemeltetéséhez azonban, azok turisztikai vonzereje miatt fontos nemzetgazdasági érdek fűződik.

A rendelet módosítása a nemzetközi licenccel rendelkező gyorsasági versenypályák környezetében lévő területekre a korábbinál magasabb határértékeket vezet be, amelynek hatását a pályahasználat jelentős időbeli korlátozása ellensúlyozza.

A javaslat az előbbieken túl felmentési lehetőséget biztosít a főszabály szerinti határértékek és pályahasználat időbeli korlátozása alól legfeljebb évi 40 nap erejéig, amelynek kompenzációjaként a felmentett napok számával megegyező napon megtiltja a pályahasználatot.

A hatásvizsgálati dokumentum és a módosított tervezet itt érhető el.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: