DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Ő teheti naggyá a Saubert - de csak 2017-ben

Persze a sikernek sok összetevője van az F1-ben, de a Sauber egy hónapja fontos lépést tett meg e felé Mark Smith technikai igazgatói pozícióba való leigazolásával, de befolyása csak a 2017-es autóra lesz igazán.

Ahogyan július elején mi is megírtuk, a Sauber technikai frontját már csak egy ember fogja irányítani a következő években, Mark Smith személyében. A brit mérnök 25 éve van a sportágban, megjárta a Jordant, a Benettont, az Red Bullt, a Force Indiát és a Caterhamet is, mostantól pedig azon lesz, hogy egyre sikeresebb gárdát faragjon a hinwiliekből, akiknek legjobb eredményük még 2001-ből datálódik, amikor negyedikek lettek a konstruktőrök között, Kimi Raikkönen és Nick Heidfeld pontjainak köszönhetően.



A Sauber következő autója, a C35-ös azonban már javában kialakulófélben van, így Smith erőforrásait a 2017-es gépre tartogatja, és csak minimális befolyása lesz a jövő évi járgányra. „Még határozottan nincs késő arra, hogy valamit alakítsak az új autón, de a legfontosabb dolgokat szeptember közepén befagyasztják, mint például a karosszériát” – mondta Smith az Autosportnak. „Most azt próbálom megérteni, hogy a csapattagok mit tettek eddig, és hogy miért hoztak meg bizonyos döntéseket. Ezeket a dolgokat általában egy kisebb csoport felügyeli, így nem fogok úgy odamenni valamihez, és azt mondani, hogy ’ez rossz’. Az előttünk álló időszakban arra lesz lehetőség, hogy olyan dolgokat alkossak, melyek hosszabb távon segíthetnek majd az autón.”

Smith elárulta, hogy mi volt a feladata az elmúlt hetekben, és hogy mi áll előtte a közeljövőben: „Az autót a lehető leggyorsabban meg kell értenem, és meg kell ismernem a határait. Szintén meg kell ismernem a csapat működését, aztán a technikai részleg kulcsfiguráival elő kell állnunk egy tervvel, mert már eléggé benne vagyunk az új autó tervezési fázisában.”

A brit szerint az aerodinamikát érintő, várhatóan 2017-ben életbe lépő változások nagyobb lehetőséget adnak számára, hogy megcsillogtassa tudását – annak ellenére, hogy még nincsenek konkretizálva ezek a tervek. „Kíváncsian várom, ahogyan mindenki, viszont nem tudom, hogy milyen formát fognak önteni az elképzelések. Abban viszont biztosra kell menni, hogy a kisebb csapatok is hasznot húzzanak belőle, ami a számunkra azt jelenti, hogy közelebb tudunk zárkózni az élmezőnyhöz.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: