DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

A Mercedes nyeri a Bandini-trófeát

A nyertes személye, amely a hónap végén veheti át az elismerést, azért is különleges, mert az egykori F1-es pilótáról elnevezett díjat eddig szinte mindig fiatal és ígéretes versenyzők vehették át.

Tavaly Daniel Ricciardo, 2012-ben Bruno Senna, 2011-ben Nico Rosberg, 2010-ben Lewis Hamilton, 2009-ben pedig Sebastian Vettel kapta az emlékdíjat, de korábban Fernando Alonsót, Kimi Raikkönent és Jenson Buttont is jutalmazták. A Lorenzo Bandini-trófeát minden évben a Formula-1-es mezőny legígéretesebb fiatal pilótájának szánják, de voltak kivételes alkalmak is, mint 2003, amikor az ötszörös világbajnok, Michael Schumacher kapta meg, valamint az a két év, mikor nem F1-es versenyzőt tüntettek ki: Luca di Montezemolót (1997), valamint Piero Ferrarit (2013).

A Lorenzo Bandini-trófea tavalyi nyertese, Daniel Ricciardo


Olyan azonban még sosem fordult elő, hogy a trófeát nem egy személy, hanem egy csapat kapta volna. A Global Motorsport Media olasz sajtóértesülésekre hivatkozva arról számolt be, hogy ez idén megváltozik: a Mercedes istállót jutalmazzák, mivel tökéletesen sikerült alkalmazkodniuk a tavaly induló V6-os motorkorszakhoz. A trófeát augusztus 30-án a csapat két vezetője, Toto Wolff és Paddy Lowe vehetik át.

Lorenzo Bandini 1961-től kezdődően versenyzett a Formula-1-ben, elsősorban a Ferrari színeiben, amely istállóval egyetlen futamgyőzelmét szerezte az 1964-es Osztrák Nagydíjon. Három évvel később Monacóban vesztette életét balesetben. Az ő emlékére hozták létre a trófeát, melyet Bandini szülővárosában, Brisighellában adnak át.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: