DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 8. szerda
F1

2016: A legtöbb futam, a legkevesebb teszt

Eddig is sejteni lehetett, mostanra pedig szinte biztossá vált: a rekordhosszúságú versenynaptárhoz rekordot jelentően kevés teszt társul majd a 2016-os F1-es szezonban.

Az Autosport beszámolója szerint immár gyakorlatilag biztosnak tekinthető, hogy a 2016-os Formula-1-es szezonban minden korábbinál kevesebb tesztnap áll majd az istállók rendelkezésére. Az áprilisban kezdődő, 21 futamos szezont mindössze két négynapos kollektív gyakorlás előzi majd meg: egyaránt Barcelonában, március 1. és 4., valamint 15. és 18. közt – azaz az előszezon négy héttel később kezdődik majd a megszokottnál.

barcelona_1



Ráadásul hosszú évek után, egészen pontosan 2011 óta először szezonközi teszteket sem rendeznek majd, melyből tavaly négyszer két, idén pedig kétszer két nap állt a csapatok rendelkezésére. Jövőre viszont már egy sem, azaz gyakorlatilag az egész szezonban csakis nyolc napot tesztelhetnek majd az istállók.

Ez a csapatok mellett a fiatal versenyzőket is különösen érzékenyen érinti, akik számára ezek a tesztek bizonyítási lehetőséget jelentettek, így viszont erősen kérdéses, hogy egyáltalán lehetőséget kapnak-e a tesztpilóták, hiszen az idei 16 tesztnap megfeleződik, azaz alapesetben egy versenyző csak négy napot kap majd.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: