DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 6. hétfő
F1

McLaren: Legkevésbé egy új Honda-csapatra van szükség

A japánok F1-es gyári csapataként működő McLaren tiltakozik az ellen, hogy a motorokból más is kapjon. A jelenlegi Mercedes-dominanciát érdekesebbnek tartják a Ferrari 2000-es évek eleji uralmánál.

Egyesek úgy gondolják, a Honda számára hátrányt jelent, hogy a McLaren formájában csak egyetlen csapattal dolgoznak együtt: ha egy második istálló is használná a japánok V6-osát – amire igény eddig nincsen –, kétszer annyi információt gyűjthetnének, így a felzárkózás is gyorsabban zajlana. A McLaren szerint azonban csak a problémák kétszereződnének meg.

„Támogatjuk, hogy a motorszállítók egynél több csapatnak biztosítsanak erőforrásokat, de egyelőre ez az utolsó dolog, amire szükségünk lenne” – mondta Jonathan Neale, a McLaren versenyrészlegének igazgatója. „Arra van szükség, hogy a problémákra koncentráljunk, nem arra, hogy megkétszerezzük őket.”



„Sok évre visszamenő hosszú kapcsolatunk van a Hondával, abban pedig biztosak vagyunk, ők a megfelelő partnerek, akikkel lennünk kell. A Mercedes négy és fél évig fejlesztette a motorját, a Honda kettő és félig a sajátját. A Formula-1-ben minden fejlesztés a nyilvánosság előtt történik. Részben ezért is szeretjük, mert a munkát személyes és csapatszinten is el kell végezni.”

Az F1-et jelenleg a Mercedes dominálja. Neale szerint még mindig érdekesebb ez az időszak, mint a Ferrari-uralom a 2000-es évek elejéről, és hangsúlyozta, nem a németek visszaesését kell várni, hanem a riválisok feladata, hogy felzárkózzanak. „Kicsit olyan, mint a Ferrari domináns évei. De ha a 2000 és 2004 közötti évekbe visszamennénk, mindenhol a Ferrarit látnánk, az emberek pedig elfordultak a sporttól, mivel akkor nem volt verseny. A Mercedes legalább hagyja a versenyzőit egymás ellen csatázni, a Ferrarinak pedig sikerült faragnia a különbségből, ígéretesnek tűnnek. De őszintén megvallva, nekünk, a többieknek a feladata, hogy jobb munkát végezzünk” – mondta a McLaren-főnök.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: