DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 2. kedd
F1

Piquet: Visszautasítottam a Toro Rossót

Az egykori Renault-versenyző – aki a Formula-E első bajnokává vált – pályafutása kitörölhetetlenül összemosódott az ütközésbotránnyal, amely egyben a karrier végét is jelentette. Pedig állítása szerint visszatérhetett volna…

A ma is emlegetett botrány – Nelson Piquet Jr. szándékosan falnak ütközött, a pályára lépő biztonsági autó pedig győzelemhez segítette Fernando Alonsót, aki nem sokkal korábban elsőként ejtette meg bokszkiállását – a 2008-as Szingapúri Nagydíjon történt, azonban csak a 2009-es idény közben derült fény rá. A Magyar Nagydíj után a Renault teljesítménye miatt menesztette a brazilt, aki bosszúból kiteregette a szennyest.

Piquet soha többet nem versenyzett újra a királykategóriában, a NASCAR-ban, ralikrosszban és hosszútávú versenyzésben tett kitérők után pedig 29 éves koráig tartott, míg újra tudta éleszteni pályafutását: a Formula-E első bajnoki címét ő nyerte meg. Most azonban elárulta, a Renault-botrány nem jelentette szükségszerűen azt, hogy F1-es karrierjének vége: akár a 2010-es mezőnyben is feltűnhetett volna.

Piquet 2009-ben


„Nem maradtam ott, hanem rögtön az Egyesült Államokba jöttem” – idézte fel a 2009-es szezont Piquet a brazil Universónak nyilatkozva. „A következő évben, ha akartam volna, versenyezhettem volna a Toro Rossónál, de úgy döntöttem, nem akarok” – állította. A Toro Rosso 2010-es felállását Sebastien Buemi és Jaime Alguersuari alkotta, mindkettejüket előző évből tartották meg. Kérdés, vajon kit menesztett volna a csapat Piquet kedvéért.

„Az (a szingapúri ütközés) egy olyan dolog volt, amire rákényszerítettek, az újságírók viszont hatalmasra fújták fel. Nem tudom, mi lehet az oka, mivel bajnoki címeket nyertem, győztem a NASCAR-ban, első szezonomban vezettem a ralikrosszt. A szűk látókörű emberek természetesen még mindig beszélnek róla. A mostani sikereim során azonban az autók egyformák, a pályák mindenkinek újak, a körülmények egyenlők. Ha ilyen helyzetbe tesznek, láthatják, nem hagyok kétséget. Az F1 más volt, mivel Alonsóval voltam együtt, arra pedig nincsenek szavak, ő mennyire jó. És nyomás alatt is voltam.”

Piquet állítja, akár most is visszatérhetne a sorozatba, feltéve, hogy elegendő pénzügyi támogatás állna mögötte. „Ha lenne egy csekk 5-10 millió dollárról a zsebemben, az ajtó szélesen nyitva lenne. Manapság nem számít, kicsoda vagy, bejutsz az F1-be, ha a csekkel jössz.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: