DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
F1

Pirelli: A méret a lényeg?

Paul Hembery, a gumigyártó sportigazgatója szerint mindegy, hogy az F1-es autók 13, vagy 18 colos gumikon feszülnek egymásnak - sokkal látványosabb, ha a gumik méretét növelnék.

Amikor a Michelin bejelentette visszatérési szándékát a száguldó cirkusz porondjára, egyértelművé tette, hogy fel szeretné kavarni az állóvizet, és 18 colos kerekeket akar – olyanokat, melyeken a Formula-E mezőnye is versenyzett a sorozat első szezonjában. A franciák emellett sokkal tartósabb abroncsokat is szeretnének, de Paul Hembery szerint, ha mindenképp változást akarnak elérni, annak látványosnak és figyelemfelkeltőnek kell lennie.



„Hogy őszinte legyek, csak külső tényezők miatt akarnak 18 colos, vagy másféle kerekekre váltani. A csapatoknak egyetértenek a 13 colos kerekeket illetően, ezt pedig kétféle módon lehet vizsgálni. Ha én is a 18-ra szavaznék, irreleváns lenne, mert az utcai autókon is ilyeneket használunk. A valóságban, ha valami drámai változást akarnak elérni, 19, sőt, 20 vagy 21 colos kerekeket kellene gyártani, mert a csúcskategóriás szériaautók is ilyet használnak manapság.”

„A versenygumijaink nagy része 18 colos, így ez nem olyan különleges. Néhányan ellenzik, hogy a 13 colos kerekekkel is ki lehet tűnni, sokan mégis ezt mondják. Tudjuk, hogy a 13, a 18, vagy a 19-hez is ugyanazt a technikai felkészültséget követelik meg, így szinte jelentéktelen, melyikkel versenyeznénk” – tette hozzá Hembery.

 

Az egyetértés sokkal nagyobb a gumik méretét illetően: a 2017-es szezonra a jelenlegi, 375 mm-es hátsó abroncsokat 420 mm-re szeretnék növelni – ilyen gumikat utoljára az 1992-es szezonban láthattunk. „Amikor ezekre a gumikra tekintünk, eléggé drámaivá teszi az autók kinézetét. Vizuálisan ez sokkal jobban szembetűnik, és az emberek is azt mondanék, hogy ’Váó, ez már gumi!’ A Monacóban használt 18 colos kerekek csak másképp néznek ki, a szélesebb gumiknál viszont megvan a ’váó’-hatás”- mondta a brit.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: