DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 5. vasárnap
F1

Honda: Jövőre más csapatnak is adnánk motort

Az F1-be érkezésekor a Honda kijelentette, első évében csak a McLarenre akar koncentrálni. Jövőre már odaadnák erőforrásukat más istállóknak is – egyelőre azonban senki sem érdeklődik.

A japán cég az idei szezonban csatlakozott a Formula-1-hez, a McLaren oldalán motorpartnerként, visszatérésük pedig nem úgy zajlik, ahogyan szerették volna, hét verseny után egyetlen pontszerző helyet tudnak felmutatni, a V6-os erőforrás pedig számos alkalommal meghibásodott, teljesítmény terén továbbra is hátrányban áll a többiekkel szemben. Ez nem a legjobb reklám azon csapatok irányába, akiknek a vállalat szívesen biztosítana motort a következő idényben.

„Sajnos egyelőre egyetlen ajánlatot sem kaptam” – beszélt az érdeklődők hiányáról az F1-es projektet felügyelő Yasuhisa Arai az F1i.com-nak. „Talán majd a nyári szünet után, remélem, valaki fel fog hívni engem, és azt mondja: ’kérlek, adj nekem abból a jó motorból!’ Egyelőre ilyenünk nincsen, de bízom benne, hogy eljutunk odáig.”



A Honda már jóval a szezon kezdete előtt kijelentette, idén kizárólag a McLarennel dolgozik együtt, hogy a tanulási időszakban ne kelljen megosztani a figyelmet. „Sokat tanulunk a McLarennel. Nagyon sikeres csapat, a fejlesztés szempontjából pedig nincs szükségünk másik istállóra, mert ők egy élcsapat, és eleget tanulunk velünk. A Formula-1 egészének azonban fontos, hogy nőjön a csapatok száma, hogy vonzóbb és versenyképesebb lehessen. Úgy gondolom, ez a helyes út.”

Az FIA nemrég bejelentette, 2017-ben új csapatok érkeznek a mezőnybe, megkezdte a kiválasztási folyamatot is. Az F1i rákérdezett, adna-e erőforrást a Honda egy új indulónak. „Igen. Úgy gondolom, jó érzés lenne, ha egy újonc felénk fordulna azzal a kéréssel, hogy használni akarja a motorunk. Nagyon boldog lennék. Megvan az erőnk ahhoz, hogy ezt mind működtetni tudjuk? Nem tudom. Talán több időre van szükségünk, ha egynél több csapattal akarunk dolgozni. Természetesen a McLaren-Honda gyári csapat, hogy hogyan dolgoznánk együtt egy másik alakulattal is, arról egyelőre nincs elképzelés” – tette hozzá Arai.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: