DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Rövidesen megkezdődhet az F1 elleni vizsgálat

A Financial Times értesülései szerint a kisebb csapatok rövidesen hivatalosan is panaszt tesznek az Európai Uniónál a Formula-1 igazságtalan működése miatt. Döntéshozási és pénzelosztási problémák.

Úgy néz ki, immár nem csupán terv vagy szóbeszéd a Formula-1 ellen irányuló uniós vizsgálat, hanem valóban megkezdődhet a királykategória jelenlegi működésének felmérése. Hónapok óta szóban forog már ez az intézkedés, melyet a kisebb csapatok kezdeményeztek, akik nehezményezik, hogy gyakorlatilag teljesen kimaradnak a döntéshozatalból, hiszen a Stratégiai Csoportban csak hat istálló képviselteti magát, s közülük csak egy változó, a többiek „alanyi jogon” vannak ott.

euf1



Hasonlóan komoly kifogásaik vannak a bevételek igazságtalan elosztása miatt, melyet nem csupán a teljesítmény határoz meg, hanem a nagyobb istállók szintén alanyi jogon komoly bónuszokat kapnak. Az unió versenyjogi bizottsága viszont csak abban az esetben kezdhet vizsgálódni, ha formális kérvényt nyújtanak be ezzel kapcsolatban az érintett istállók, amire a mérvadó lapnak számító Financial Times értesülései szerint rövidesen sor is kerülhet.

A beszámoló szerint a hivatalos panaszt névtelenül nyújtják majd be, félve Bernie Ecclestone bosszújától. A 84 éves milliárdos ezt így kommentálta: „Ez furcsa. Szeretném tudni, mit akarnak a kisebb csapatok. Hozzám soha senki nem fordult ilyen kérdésekkel, mindannyian aláírták a szerződéseket. Meg kell várnunk a panasztételt, remélem, hogy beadják, s a versenyjogi hatóságoknak lesz elég ideje és türelme foglalkozni vele.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: