DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 7. kedd
F1

Elvették a mezőny kedvét a sikánlevágástól

Az FIA szigorított a montreali pálya egyik kritikus pontja, a célegyenes előtti sikán átvágásának szabályán. Immár csak az arra kijelölt úton lehet levágni a kanyart egy-egy hibát követően.

A legendás jobb-balos törés mindig is sarkalatos pontja volt Montrealnak a versenyzők szempontjából. Nehéz jól bevenni, viszont kétféleképpen is el lehet rontani: az egyik esetben az illető könnyen a Bajnokok Falában végezheti, a másikban pedig meg sem kockáztatja a befordulást, és inkább egyenesen keresztülhajt a sikán mellett, hogy a célegyenesben csatlakozzon vissza a pályára. Utóbbi eset igencsak szúrja a versenybírók szemét, hiszen ha a versenyző nem lassít le kellően, akár előnyt is szerezhet, és mivel számtalan ilyen kanyarlevágás történik a hétvége során, nem könnyű minden esetet elbírálni és folyamatosan tájékoztatni a mezőnyt az elvárásokról.

CGq_2DQWcAA6BvN



Az FIA ennek érdekében már tavaly is magasított kerékvetőkkel látta el a 13-as kanyarban a pálya nyomvonala melletti aszfaltozott részt, ezzel is a helyes kanyarvételre ösztönözve a pilótákat, idén azonban még tovább mentek, hiszen az edzések kezdetéig egy bójákkal szegélyezett útvonalat alakítanak ki a bokszbejárat mellett, így ha valaki elvéti a sikánt, csak azon a kijelölt szakaszon csatlakozhat vissza a pályára, ezzel pedig több időt veszít, mint a korábbi években.

A megoldás az FIA elmondása szerint hasonló lesz ahhoz, mint amit a monzai második sikán bukóterében is alkalmaznak, ahol szintén vonalakat és bójákat követve térhetnek csak vissza az autók a pályára.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: