DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 8. szerda
F1

Több pénzt termel az F1, mint a foci-vb

A Forbes magazin elemzése a Formula-1 óriási bevételéről rántotta le a leplet, valamint kibogozta a sportág szövevényes tulajdoni viszonyait is. Ritkán hallott nevek is szerepelnek a listán.

A Forbes magazin a Formula-1 üzleti működését vetette alapos vizsgálat alá: az elmúlt 15 évet tekintették át, és megállapították, hogy ezen időszak alatt (egészen pontosan 1999 és 2013 között) a sportág 16,2 milliárd dolláros bevételt termelt. Ezzel túlszárnyalták legközelebbi riválisukat, a FIFA labdarúgó-világbajnokságot, pedig az ő összesítésük már a 2014-es évet is tartalmazta – persze érdemes hozzátenni, hogy utóbbit csak négyévente rendezik meg.

A kutatás a sportág bonyolult tulajdonosi viszonyait is ízekre szedte. A Formula-1 utolsó anyavállalata a Delta Topco nevű cég, amelynek székhelye a Nagy-Britannia fennhatósága alá számító, de valójában sem az Egyesült Királyságba, sem az Európai Unióba nem tartozó, saját kormányzattal rendelkező, La Manche-csatornában található Jersey szigete (hivatalos státusza „koronafüggőség”), egy tipikus offshore paradicsom.



A Delta Topco tulajdonosa 35 %-ban a számos alkalommal emlegetett CVC magántőke-befektetési társaság, míg a sorban második az amerikai Waddell & Reed vagyonkezelő (20,9 %), a harmadik a Lehman Brothers bank (12,3 %). Bernie Ecclestone irányítása alatt is jelentős hányad áll: 5,3 %-ot tart saját kézben, 8,5 %-kal pedig a közeli családtagjai nevén levő Bambino Holdings rendelkezik. A maradék tulajdonrészen kisebb arányban osztozkodnak különböző bankok, alapok és cégek.

A Delta Topco hatféle forrásból szerez bevételt. A pályákon működő árusítóhelyekről 33,9 millió dollár folyt be 2013-ban (ahonnan a Forbes a legfrissebb adatokkal rendelkezik), a GP2 34,1 millió dollárt termelt, míg az exkluzív vendégek számára fenntartott Paddock Clubból egyedül 87,8 millió folyt be. A pályákon elhelyezett reklámok is az F1 tulajdonosainak termelnek, tavaly 259 millió dollárt. A legnagyobb haszon azonban a rendezési és közvetítési jogdíjakból származik, ami 2013-ban 1,3 milliárd dollárt tett ki. Ez összesen 1,7 milliárd dollárt jelent két évvel ezelőttről.

Érdemes a számot összehasonlítani az 1999-es adattal, amikor a Formula-1 akkori tulajdonosához, a Formula One Administration céghez 341,5 millió dollár folyt be. Ez ötszörös emelkedést jelent, míg a FIFA csak megháromszorozni tudta bevételeit.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: