DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
F1

Egy hónap múlva érkezik a Lauda-film

„Az elmondatlan történet” címmel mutatják be júliusban a háromszoros F1-es bajnok karrierjéről és nürburgringi balesetéről szóló dokumentumfilmet, mely soha nem látott felvételeket is tartalmaz.

Július másodikán mutatják be a mozik az Egyesült Királyságban a legújabb Formula-1-es témájú filmet Lauda: The Untold Story, azaz Az elmondatlan történet címmel. Rövid idő alatt ez lesz a harmadik olyan alkotás, mely az 1976-os eseményeket érinti, hiszen Ron Howard Rush című játékfilmje mellett a 1 című dokumentumfilm is behatóan foglalkozott Lauda és Hunt rivalizálásával.

Az osztrák Hannes M. Schalle alkotásának középpontjában az 1976-os nürburgringi baleset áll majd, melyet sajátosan dolgoz fel: a film, melyben archív felvételek mellett számos interjú is helyt kap, többek közt Sir Jackie Stewarttal és természetesen magával Laudával, öt egymástól független fejezetre tagolódik.

Ezek közül az első foglalkozik magával a balesettel, a második Lauda addigi karrierjét mutatja be, majd ezt követi a harmadik, mely a filmet már megtekintő Jamie Klein újságíró szerint a legerősebb része az alkotásnak. Ez a szakasz ugyanis korábban nem látott felvételeket mutat be a pilóta felépüléséről, s arról a folyamatról, melynek eredményeként mindössze hat héttel a kis híján végzetes bukás után már ismét autóba ülhetett.

lauda_1977



A negyedik, egyben leghosszabb szakasz egészen a 19. század végéig megy vissza, s a motorsport hajnalától kezdve mutatja be a biztonság fejlődését – itt azonban Klein problémákat is kiemelt: az áttekintés koránt sem olyan sikeres, mint a 1 esetében, s felmerül az aránytalanság problémája is, hiszen ez a fejezet néhány perc híján a film felét elfoglalja.

Az ötödik, utolsó fejezet Lauda karrierjének a Rush által mellőzött szakaszára, az 1976 utáni eseményekre koncentrál, ám a film készítői meglepően keveset, mindössze öt percet szántak erre. Összességében a filmet már megtekintő kritikusok szerint az alkotás az igazi Formula-1-rajongók számára nagy élményt jelenthet, ismeretlen felvételeket és történeteket mutat be számukra, ám a „többiek” számára valószínűleg nem lesz olyan élvezetes, mint a Rush vagy akár a 1.

A film magyarországi bemutatására roppant kicsi esély van, így a rajongók elsősorban az internetre támaszkodhatnak, ha meg akarják majd tekinteni a Lauda: The Untold Story című alkotást.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: