DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 21. kedd
F1

Szabálytalan szárnyak után szimatolnak

Az FIA újabb teszteket fog bevezetni, miután arra gyanakszanak, hogy egyes F1-es csapatok nem tartják be a flexibilis első szárnyakra vonatkozó előírásokat. Három milliméter a tűréshatár.

Az Autosporthoz is eljutott az a technikai direktíva, melyet az FIA küldött ki a csapatoknak az első szárnyak tesztelésére vonatkozólag. A Formula-1 szabályai határozottan tiltják a mozgó aerodinamikai elemek használatát, s a technikai szabályzat 3.17.8-as cikke értelmében az FIA-nak jogában áll további terheléses teszteket bevezetni azokkal az alkatrészekkel kapcsolatban, melyekről felmerül a gyanú, hogy megmozdulnak, miközben az autó halad.

lotus_monac



A csapatokhoz eljuttatott dokumentum értelmében az FIA „a karosszéria első kerekek előtti részén” kíván új teszteket bevezetni, mivel nemrégiben felmerült a gyanú, hogy egyes csapatok megszegik az erre vonatkozó szabályt. 60 N erejű pontszerű terhelés esetén a tűréshatár három milliméter lesz az új teszten.

Legutóbb a Red Bull akadt fent egy hasonló terheléses teszten: a tavalyi Abu Dhabi Nagydíj időmérő edzéséről a csapat mindkét autóját kizárták a szabály megsértése miatt. Amikor Christian Horner azt állította, hogy nem ők az egyetlenek, Rob Smedley úgy reagált, hogy minden csapat a határokat feszegeti e szárnyakkal.

 

A MEEX különleges akciójának köszönhetően most mindössze 9990 forintért látogathat ki a Magyar Nagydíj három napjára mindenki, aki érvényes diákigazolvánnyal rendelkezik. Az ajánlat részleteiről itt olvashatsz részletesen.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: