DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 21. szombat
F1

Lopez: Az F1 nem a világ közepe

A Lotus vezetője két fontos döntését bánta meg az elmúlt évekből – ugyanakkor a világpiac legnagyobb cégeinek példájával mutatott rá, a sportág korántsem olyan meghatározó, mint sokan hiszik.

Gerard Lopez a Lotus istálló mindenható ura – egyben csapatfőnök és az istállót birtokló Genii Capital feje is –, aki gyakran feltűnést okoz szókimondó felszólalásaival. Most éppen arról beszélt, megbánt néhány dolgot, amit az elmúlt szezonokban tett. Közéjük tartozik a 2014-es USA Nagydíj is, amelyen a kiscsapatok a hatalmas költekezés ellen tiltakoztak, és még a bojkott lehetősége is felmerült.

„Tavaly Austinban én voltam az első, aki a sport pénzügyi problémáiról beszélt. Ha tudtam volna, hogy olyan sokan meg fogják hallgatni, talán korábban kimondtam volna” – adott interjút a spanyol El Confidencial lapnak. Legutóbbi találkozóján a Stratégiai Csoport egyetértett abban, hogy költségcsökkentő megoldásokra lesz szükség.



Azt is sajnálja, hogy Kimi Raikkönen 2012-13-as sikerei után túlságosan megnövelte csapata méreteit – végül ez vezetett a tavalyi kudarchoz. „Ha ambiciózus vagy, és legalább egy kicsit versengő karakter – én pedig nem kicsit vagyok az, hanem nagyon –, akkor nehéz nem belevágni. Pedig saját legrosszabb ellenséged lehet belőled. Amit valószínűleg nem tennék meg újra, hogy amikor negyedikek vagy ötödikek voltunk, kockázatot vállaltunk az első helyért.”

„Először is, az F1 egy remek sport” – tért ki a jövőre. „A veszély benne azonban az, hogy mindannyian úgy gondoljuk, pótolhatatlan. Látszólag azt hisszük, hogy ez a világ közepe, miközben a valóságban ahhoz kell alkalmazkodni, ami odakint történik. A technológiánk rendkívül fejlett. Ugyanakkor, ami negatív, miért van ilyen kevés technológiai szponzorunk vagy befektetőnk? A világ tíz legaktívabban kereskedett cége közel három nem technológiai, a maradék hét pedig nincsen itt.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: