DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 7. kedd
F1

Könnyebb lett a monacói pálya?

A Formula-E mezőnye ezen a hétvégén tapossa ki az utat az F1-esek előtt, hiszen most próbálják ki először az új kialakítású Uszoda-szekciót egy új, nagyobb hibázási lehetőséget biztosító sikánnal.

Két héttel az F1-es Monacói Nagydíj előtt a Formula-e is ellátogatott a hercegségbe a szezon első európai futamára – ők azonban egy rövidített verzióját használják az eredeti pályának, viszont ők az elsők, akik kipróbálhatják a télen módosított Uszoda-részt a kikötőben.

Amíg 15-ös és 16-os kanyarnál lévő sikán korlátja egyszerűen véget ért, most egy új rázókövet helyeztek ott el, ami nagyobb helyet biztosít a hibázásra. Azaz: ha valaki túl korán fordította el a kormányt, könnyen tönkretehette felfüggesztését, ezentúl viszont maximum átrongyol a rázókövön, és minimális veszteséggel hajthat tovább.

Az FIA a jobb kilátás érdekében döntött a módosítás mellett, a Formula-E hétvégéjére viszont három bóját is elhelyeztek a rázókő mögött, megelőzve a kanyarátvágásokat. A bólyák elütése kétszer is piros zászlót eredményezett a szabadedzéseken, a Motorsport.com információ szerint az F1-es futamra ezeket eltávolítják majd.

Nico Rosberg 2014-es pole-köre, a sikán 1:10-nél látható

Egy kör Sebastian Buemi FE-autójával, a módosított sikán 0:42-nél látható

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: