DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 7. kedd
F1

Lotus: Ha Maldonado nem teljesít, repül

Kevés versenyzőt találunk az F1-ben, aki olyan komoly szponzori háttérrel rendelkezik, mint Pastor Maldonado – csapata azonban állítja, ez még nem jelenti, hogy örökös helye lenne náluk.

Gyakori hibái mellett főtámogatója, a venezuelai állami olajcég, a PDVSA jut eszébe az átlagos F1-rajongónak, ha Pastor Maldonado nevét hallja: a vállalat matricái a versenyző 2011-es bemutatkozásával egy időben kerültek fel a Williamsre, majd a pilótával együtt átnyargaltak a Lotushoz – a becslések 27 millió dollárral járulnak hozzá az istálló költségvetéséhez.

„A PDVSA valószínűleg az egyik legnagyobb szponzor a Formula-1-ben” – mondta az Autosport lapnak Matthew Carter, a Lotus vezérigazgatója. „Egy jó szponzor, pillanatnyilag szerves része a költségvetési keretünknek, ezért nem tervezzük a változtatást. Ugyanakkor egyetlen versenyző sincs olyan pozícióban, hogy ne meneszthetnék. Ők mindig annyira jók, amennyire az utóbbi teljesítményük, végső soron pedig Pastor a pályán bizonyítja, mennyire rátermett.”



Az istálló színeiben eddig Maldonado mindössze két pontot tudott szerezni, idén egyelőre egyet sem – csapata azonban kiáll mellette. „Elég rossz a sajtója, de jó versenyző. Gyors, ezzel tisztában vagyunk, azt is tudjuk, mit csinál a szimulátorban, és mit a pályán. Nem volt jó autója tavaly, neki és Romainnak sem, és valószínűleg mindketten hibásak azért, mert túl sokat akartak kihozni belőle.”

„Idén viszont jó autójuk van” – jelentette ki Carter. „Ami Pastort illeti, az időmérői nem voltak túl remekek, ő lenne az első, aki ezt elismeri. Az első versenyen (Ausztráliában) fantasztikus rajtot vett, de kitolták a pályáról, hasonlóan a másodikhoz. Kínában a verseny első felében igazán jól vezetett, de csekély problémái akadtak a fékkel a bokszba menet, onnantól fel kellett zárkóznia. Összességében úgy gondoljuk, hogy a megfelelő eszközöket kapja tőlünk idén a bizonyításra. Ott lesz neki a szezon maradék része, hogy ezt megtegye.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: