DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 20. péntek
F1

A McLaren jobban működik, mint valaha

Már ami az F1-es csapatot magát illeti, az autó esetében viszont ez még finoman szólva sem igaz – az egyik azonban a másikból következhet, a megfelelő struktúra előremozdítja a fejlesztéseket is.

A McLaren számára az elmúlt bő egy évben nem az egyetlen fontos változás volt a Honda-motor érkezése, hiszen a csapat maga is alapos szerkezeti átalakításon ment keresztül azt követően, hogy a tavalyi év elején a Lotustól átcsábították Eric Boullier versenyigazgatót. Nehezen alakult az évkezdés Wokingban, a McLaren-Honda csak fokozatosan lendül formába, a fejlődés maga viszont megkérdőjelezhetetlen.

Matt Morris mérnökigazgató úgy véli, hogy az új struktúrának is szerepe van abban, hogy hatékonyan tudnak reagálni a problémákra: „Sokkal szervezettebbek vagyunk azon a téren, hogy hogyan jutnak el az új alkatrészek a pályára. A fejlődés sokkal gyorsabb, így nem építünk meg túl sokat az új elemekből, tudván, hogy néhány verseny múlva úgyis lecseréljük őket egy még fejlettebbre. Ez az egész folyamatot felgyorsítja.”

alonso_bah



Eric Boullier versenyigazgató szintén hangsúlyozta a motorsport.com-nak nyilatkozva, mennyire jól működik az egész McLaren: „Az útmutatás egyértelmű a vállalat minden szintjén. Egyetértünk abban a tekintetben, hogy milyen irányba akarunk haladni, és arra visszük az embereket. A hangulat azonban megváltozott: immár nem megmondjuk az embereknek, mit tegyenek, hanem megkérdezzük őket a dolgokról, és elfogadjuk a véleményüket, elképzeléseiket.”

„Ennek az új megközelítésnek az eredménye, hogy az emberek magukénak érzik az autót, s ennek eredményeként motiváltabbá válnak, nagyobb lesz az érdekeltségük. Hogy egyetlen példát hozzak: tavaly, úgy gondolom, hogy a pályára vitt fejlesztések mintegy 50 százaléka nem működött rendesen, idénre viszont sikerült ezt 5-10 százalékra leszorítani.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: