DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 21. szombat
F1

Lotus: A kisebb csapatoknak nincs szavuk

Nem tudnak beleszólni abba, hogyan alakuljon az F1 sorsa: azt az utat kell követniük, melyet a nagy istállók és Bernie Ecclestone jelölnek ki. Pedig nagy szükség lenne mihamarabbi költségcsökkentésre.

A Lotus idén már a Stratégiai Csoportban sincs benne: a korábbi évek eredményei révén eddig helye volt a hattagú döntéshozó testületben (amelynek a Ferrari, Mercedes, Red Bull, McLaren és Williams állandó résztvevője, míg az utolsó csapat a konstruktőri helyezések alapján változik), a csupán nyolcadik hellyel záruló 2014-es szezon után azonban kikerült innen. Ezzel végképp a megfigyelő szerepébe léptek vissza.

„A közepes és kis csapatoknak azt kell követniük, amit ők eldöntenek. Nem diplomatikus választ próbálok adni, ez az igazság” – mondta a Lotus csapatfőnök-helyettese, Federico Gastaldi a motorsport.com-nak, a Stratégiai Csoport állandó tagjaira és Bernie Ecclestone-ra utalva. „Próbáltunk másféleképpen beszélni tavaly, amikor lehetőségünk volt a Stratégiai Csoportban lenni, de semmi sem történt. Meg kell értenünk, mit akarnak ők, aztán beszélni róla, végül pedig alkalmazkodni hozzá.”



A leginkább Ecclestone-ban bízhatnak, aki olcsóbb motorok bevezetését szorgalmazza. „Ha Bernie úgy dönt, hogy ez megoldható, akkor ez fog történni. Az ideális az lenne, hogy mindannyiunknak ugyanaz a motorcsomag jusson, de ahhoz kell idomulnunk, amit ők akarnak. El kell fogadnunk, ahogyan ők akarnak játszani. A motorszállítók szava más szint, mint a miénk, mi csak kliensek vagyunk. Sajnos nem mondhatunk sokat.”

Végül a költségcsökkentés ügyére is kitért, amely terén gyors lépéseket vár. „Mindenki egyetértett abban, hogy megoldást kell találnunk, mert mind bajban vagyunk. Nem mutogatunk ujjal senkire sem. Egyszerűen meg kell találnunk az előre vezető utat, és annak módját, hogy igen versenyképes szériánk legyen. Jelenleg a fő kérdés a motor, a költségei miatt, de minden egyes csapaton múlik, hogyan kezeljük a pénzügyi realitást” – zárt Gastaldi.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: