DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 30. kedd
F1

Visszatérhet Valencia az F1-es naptárba?

Az F1 színpadáról kegyvesztettként eltűnt utcai pálya ázsiai befektetőknek köszönhetően kaphat ismét helyet a naptárban - akik állítólag nagyon jóban vannak a sportág vezetőivel...

A spanyolországi kikötőváros öt F1-es futamot rendezett 2008 és 2012 között Európa Nagydíj néven, és persze, hogy akkor látta legjobb versenyét, amikor annak már hűlt helye volt a 2013-as naptárban. Egy ideig még úgy tűnt, hogy Valencia éves váltásban (Németországhoz hasonlóan) rendezheti Barcelonával a Spanyol Nagydíjat – de a terv sosem valósult meg, és azóta is a Circuit de Catalunyán rendezik a hispánok F1-es futamát.



Most azonban felmerült a lehetőség az újjáélesztésre: egy szingapúri multinacionális vállalat, az ARC Resorts gyökeres változásokat tervez. A tervek között szerepel egy hatcsillagos szálloda, kaszinó, koncerthelyszín és egy bevásárlóközpont kialakítása is az öböl környékén, ami a cég kommunikációja szerint „a legjobb helyszín lesz egy európai városon belül”.

A több százmillió eurós beruházás végcélja a Forma-1 visszacsalogatása a kikötőbe, de a szingapúriak nem tartják kizártnak, hogy akár a Formula-E is vendégeskedjen egyszer a pályán. Az ARC szerint a cégnél nagyon jóban vannak a sportág irányítóival, és a Forma-1 sokat profitálhat a tervezett beruházásokból. Valencia vezetése pedig egyelőre csak „vizsgálódó” státuszban van, és azt szeretnék felmérni, hogy mennyire lenne hasznos ez a tervezet a város és a régió számára.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: