DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 18. szombat
F1

Ericsson: Ezért kellettem a Saubernek

A második F1-es évére készülő svéd bevallotta, miért igazolta le őt a Sauber csapata: utolsó caterhames versenyein mutatott teljesítményével győzte meg a svájci alakulat vezetőségét.

Marcus Ericsson tavaly került be a Formula-1 mezőnyébe, a Caterham színeiben, ahol a technikai hátrány miatt sok csodát nem lehetett tőle várni. Eleinte nem mutatott sokat rutinos csapattársához, Kamui Kobayashihoz képest, a Belga Nagydíjon még a beugró Andre Lotterer is közel egy másodpercet adott neki a kvalifikáción. A későbbiekben azonban Ericssonnal történt valami, Szingapúrban a versenyen, Japánban az időmérőn és versenyen, Oroszországban a kvalifikáción nemcsak Kobayashit, de a Marussia versenyzőit is maga mögé utasította.

Az USA Nagydíjon a Caterham már nem tudott elindulni, nem sokkal később azonban a Sauber bejelentette, hogy 2015-re leigazolják a svéd pilótát – emiatt Ericsson már nem versenyzett a Caterhamnél, amikor eredeti csapatának sikerült visszatérnie az Abu Dhabi Nagydíjon. A versenyző úgy véli, az említett három versennyel győzte meg a svájci istállót.



„Amikor újoncként az F1-be kerülsz, igyekszel bizonyítani, mit tudsz, megmutatni a benned rejlő potenciált, erre pedig különböző okok miatt nem voltam képes. Ez mentálisan igen, igen nehéz volt –mondta Ericsson a crash.net-nek adott nyilatkozatában. „De amikor visszatekintek, örülök neki, hogy magamra fókuszáltam, nem lettem negatív, próbáltam pozitív maradni, a lehető legjobbat mutatni állandóan, végül pedig ez kifizetődött.”

„Igazán erős három versenyem volt, mielőtt a csapat abbahagyta, és azt hiszem, ez mentette meg az F1-es karrierem. Anélkül a három verseny nélkül nem hiszem, hogy lehetőségem lett volna a Sauberhez jutni” – magyarázta Ericsson, aki maga is híve a közhelyszerű bölcsességnek: ami nem öl meg, az megerősít. „A tavalyi év nagyon nehéz volt, de sokat tanultam belőle, és erősebbé tett. Sok dolog igazán nehézzé tette a helyzetet, és jelentősen elmaradtam a csapattársamtól. Ha visszatekintek, azt látom, hogy nehéz év volt, de pozitív.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: