DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 17. péntek
F1

Két hét tétlenségre van kárhoztatva a Honda

A motor szabad fejlesztése ugyanis március elsejével lezárult, azt viszont csak az F1-es Ausztrál Nagydíjon tudják meg, mennyi zsetont használhatnak szezon közben.

A szabályalkotóknak kompromisszumos megoldást kellett találniuk az új motorgyártó, a Honda érkezése kapcsán: a januárban módosított motorszabályok ugyanis a három meglevő gyártónak megengedik, hogy az összesen 66-ból 32 zseton értékű fejlesztést ne csak télen, hanem a szezon folyamán is felhasználhassanak, az új érkezőnek azonban az eredeti szabályok szerint már február végén be kellett volna fagyasztania erőforrását. Ez igazságtalan hátrányba hozta őket, azonban az már a Hondának kedvezett volna túlságosan, ha mind a 32 zseton rendelkezésükre áll – ők ezt próbálták kiharcolni.

Így végül nyakatekert, de egyenlőségre törekedő döntés született: annyi zsetont használhat fel a Honda a szezon folyamán, amennyit a másik három gyártó átlagban. Tehát ha például a Mercedesnek 12, a Renault-nak 10, a Ferrarinak 8 zsetonja maradt, a Hondának 10 jut.



Mivel azonban a homologizáció időpontja március 1. volt, tehát ekkor fejeződött be a szabad fejlesztés időszaka, a felhasználatlan zsetonokat viszont csak a szezonnyitó Ausztrál Nagydíjon számolják meg, a Hondának két hétig várnia kell: ezalatt nem nyúlhatnak a motorhoz, de még csak meg sem tervezhetik szezon közbeni fejlesztési programjukat, hiszen nem tudják, mennyi zsetonból gazdálkodhatnak.

„Megoldottunk néhány dolgot, a motor pedig teljes egészében homologizált” – erősítette meg Yasuhisa Arai, a japánok motorsport-főnöke. „Nem tudjuk, mennyi zsetonunk lesz majd, mivel egyelőre nem tudjuk, a többiek mennyit használtak fel.”

A várakozások szerint a Mercedesnek egészen sok zsetont sikerült megspórolnia, a Renault részéről Remi Taffin vezető pályamérnök is úgy kalkulál, hogy mindhármuknak maradt bőven a tarsolyában. „A legvalószínűbb az, hogy a Mercedesnek és Ferrarinak hasonló a hozzáállása, mint nekünk. Nem tudom elképzelni, hogy az összes zsetont felhasználták volna a tél során” – érvelt a szakember.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: