DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 8. szerda
F1

Kívülről könnyebb: Ez kell az F1-nek

Tony Fernandes, a Caterham korábbi tulajdonosa már csak külső szemlélőként, a futballal összehasonlítva magyarázta el, mire van szüksége a sportnak. Az izgalmasabb versenyek mellett költséghatárra.

Míg a Marussiát új befektetők karolták fel, és lehetséges, hogy Manor néven ott lesz a 2015-ös mezőnyben, a Caterham már az utolsókat rúgja: március 11-re kitűzték a csapat eszközeinek elárverezését. Az ötéves fennállása alatt pontig nem jutó istálló még Lotus Racingként került a Formula-1-be Tony Fernandes, az AirAsia légitársaság tulajdonosának csapataként.

A maláj üzletember tavaly nyáron adott túl az istállón egy rejtélyes befektetőcsoport javára, akik a korábban számos csapatnál megforduló román Colin Kollest szerződtették tanácsadónak. Ekkor kezdődtek a problémák, amelyek végül oda vezettek, hogy a Caterham nem tudott elrajtolni az USA Nagydíjon, és pénzügyi behajtók irányítása alá került. Befektetők reményében még eljutottak az Abu Dhabi Nagydíjra, most azonban úgy tűnik, az istálló története szomorú véget ér.



Tony Fernandes a mezőny aktív tagjaként is a költséghatár híve volt – máshogyan egy kiscsapat nem is reménykedhet versenyképességben –, ezt a nézetét pedig továbbra is osztja. „Elég pénz van ebben a sportban, hogy mindenki számára jusson. Azt hiszem, a költségeket ellenőrzés alatt kellene tartani, és szórakoztatóvá kellene tenni” – mondta a Sky Sportsnak adott interjújában.

Fernandes a QPR csapat révén az angol labdarúgásban is érdekelt. „Egy játéknak itt sosem tudhatod az eredményét, de az F1-ben tudod, hogy a hátul levő csapat sosem fog nyerni, hacsak nem történik valami tényleg bizarr. A különbség a futball és Formula-1 között az, hogy a futball izgalmas, mert sosem lehet tudni. A Formula-1-nek izgalmasabbá kellene válnia, költségellenőrzésre lenne szüksége, és arra, hogy elég pénzt adjon a csapatoknak a túlélésre.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: