DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 20. péntek
F1

Valóban ilyen lesz a jövő F1-es autója?

A Ferrari ma egy grafikát közölt arról, hogy kellene egy Formula-1-es autónak kinéznie – nem ők az egyetlenek, akik futurisztikus külsejű modelleket szeretnének.

A Formula-1 1000 lóerős motorok és megnyerőbb külsejű autók bevezetését tervezi a közeljövőben, valószínűleg 2017-ben – a szélsőségesebb véleményen levők már jövőre változást szeretnének –, hogy a sport népszerűsége növekedjen. Többek szerint a járható út az lenne, ha szélesebb autókkal és nagyobb abroncsokkal a versenygépek a 70-es, 80-as évek F1-eseire emlékeztetnének, a Ferrari mai koncepciója ettől élesen elüt, a múltat idéző helyett ők jövőbe illő autót álmodtak meg.

Az Autosport beszámolójából kiderül, hogy a Stratégiai Csoport legutóbbi találkozóján, ahol a jövőbeli változásokat tárgyalták meg, a McLaren és Red Bull is előállt rajzaival, ők azonban képeiket nem hozták nyilvánosságra. A tavalyi Olasz Nagydíjon a McLaren vezetője, Ron Dennis beszélt arról, milyen autókra lenne a sportnak szüksége – mintha épp az ő akkori szavai alapján rajzoltak volna a Ferrarinál.



„Az elképzelésem az, hogy művészeket kellene toborozni, akik megtervezik, hogyan nézzen ki egy F1-es autó. Olyannak kell lennie, amitől egy gyerek izgalomba jön, ha meglátja. Futurisztikusnak. És aztán ehhez igazítanánk a szabályokat” – mondta Dennis, aki kiemelte, mások már mertek radikálisan változtatni. „Nézzék meg az Indycart, egészen más, mint három-négy éve volt. Ez lehet jó, rossz vagy közömbös, de meg kell vizsgálnunk egy modern F1-es autót.”

Dennis azonban határozottan nem egy-két év leforgása alatt képzel el ekkora változást. „Ha gyakorlatias célokat jelölünk ki 2020-ig, akkor senki sem fog félni semmitől. Egy F1-es csapat, motorgyártó vagy autógyár sem ijed meg, ha hosszú távról van szó. Tudjuk, hogy jussunk el odáig fejlődés útján. Ami iszonyúan drága, az az egyik napról másikra való változás. Az nem számít, mennyire radikálisan néz ki egy 2020-as F1-es autó. Nem számít, hogy mennyire nagy vagy kicsi a motor” – vázolta fel elképzelését Dennis.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: