DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
F1

Ő a McLaren-Honda új sztárja

Ron Dennis, a csapat feje nem győzte dicsérni a Red Bulltól átcsábított F1-es szakembert, akinek a „mestermű” MP4-30 köszönhető. A Honda az első teszt problémái ellenére is azonnali sikert akar.

A McLaren új, Honda-motoros autója, az MP4-30 a jerezi tesztelésen olyannyira nem remekelt, hogy Fernando Alonso és Jenson Button csak a két leglassabb köridőt tudta elérni vele, a modell azonban mérnöki szempontból figyelemreméltó megoldásokat tartalmaz: az autó hátsó része az elődökhöz képest egészen szűk kialakítású, ebbe a keskeny térbe sikerült elhelyezni a V6-os erőforrást és egyéb alkatrészeket. Ez a dizájn korábban a Red Bullt jellemezte, a hasonlóság pedig nem véletlen, hiszen az MP4-30 megteremtésében Peter Prodromou működött közre, akit az energiaitalosoktól csábítottak át.



„Az MP4-30 tervezésében kiszámított kockázatot vállaltuk” – mondta Ron Dennis, a McLaren Csoport vezérigazgatója a Corriere dello Sport lapnak. „De pontosan tudtuk, mit csináltunk, és hogy sikeresek lehetünk a jövőben. Az autó elrendezése szélsőséges módon tömör. Először ennek a választásnak a következményeivel kell megküzdenünk. Ám ezzel az autóval nagyon magas szintre jutottunk el, és köszönetet kell mondanom Peter Prodromounak, hogy megalkotta ezt a mesterművet.”

Dennis korábban kiemelte, talán a szezon első két-három versenyét is az autó megismerésére kell fordítaniuk. Ezzel ellentétesen a spanyol Marca lapnak Takanobu Ito, a Honda elnöke gyors sikerről beszélt. „Büszkék vagyunk a motorunkra és a technológiájára. A McLaren pedig egy kiváló csapat. Erőink egyesítésével abban reménykedem, hogy jó eredményeket tudunk szerezni azonnal.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: