DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 20. péntek
F1

Bottas szinte egyforma autókra számít idén

Tavaly elsősorban az orrkialakításnak köszönhetően több különféle koncepciót láthattunk az F1-es mezőny autói között, de Valtteri Bottas szerint a szabály megváltoztatásával vége is ennek az egyediségnek.

Idén már nem lesznek láthatóak a hosszan előrenyúló, hirtelen elvékonyodó orrvégek - a szabályt elsősorban esztétikai megfontolásból módosították, hozadéka azonban a mérnököknek okozott újabb álmatlan éjszakák mellett az is, hogy tovább szűkülnek a lehetőségek az autó elejének formálására. Így amikor Bottastól azt kérdezte a finn MTV3, hogy szerinte megmarad-e az idén látott változatosság a mezőnyben, kiábrándító választ adott, utalva például a Lotus kétágú orrkúpjára.

Dppi_00114015_467



„A szabályok immár elég szigorúak, így szerintem az autók alapvetően hasonlóak lesznek. Nem hiszem, hogy újabb szokatlan megoldásokat fogunk látni” - mondta a Williams pilótája.

Egy másik módosításnak azonban nagyobb hatása van a versenyzőkre, így Bottast is jobban foglalkoztatja, hogy az FIA az autók minimális súlyát 2015-re 11 kg-mal megemelte, így azoknak versenyzővel együtt legalább 702 kg-nak kell lenniük. Erre azért volt szükség, mert a vártnál nehezebb új motorok és hibrid rendszer miatt tavaly több pilóta is veszélyes szintekre vitte a fogyókúrát, hogy minél alacsonyabban tartsa ezzel a versenysúlyt. Bottas elmondta, neki eddig sem voltak komoly nehézségei emiatt, hiszen a Williams már tavaly is azok a csapatok közé tartozott, akik jobban eltalálták az autó súlyeloszlását.

„Én kitűztem magamnak egy bizonyos súlyhatárt, de a helyzet kétségtelenül nem olyan rossz, mint tavaly volt. Igaz persze, hogy egyes csapatoknak ez eddig is nagyobb problémát okozott, mint nekünk” - nyilatkozta a tavalyi bajnokság negyedik helyezettje.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: