DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. június 29. szombat
F1

A Haas a Nascar mentalitását viszi az F1-be

A csapattulajdonos Gene Haas szerint a Marussia és Caterham életképtelen volt, saját stratégiáját pedig a legnépszerűbb tengerentúli sorozatból veszi. Bízik benne, hogy a módszer beválik.

Az Egyesült Államokból, a Nascar sorozatból érkező Haas csapat 2016-tól csatlakozik a Formula-1 mezőnyéhez. Főhadiszállásuk az észak-karolinai Kannapolisban lesz, de elengedhetetlen, hogy egy európai központot is üzemeltessenek, mivel a versenyhelyszínek többsége ebben a régióban található. A hírek alapján erre a célra az istálló az idén csődbe ment Marussia főhadiszállását szerezte meg az angliai Banburyben.

„Jól haladunk, januárban pedig elkezdünk néhány embert alkalmazni az Egyesült Királyságban” – mondta Gene Haas az Autoweek lapnak. „A Formula-1-es üzleti modellünk a Nascar-csapatunkon fog alapulni, ahol mások által gyártott motorokat és karosszériákat használunk.”



Haas saját stratégiáját tartja megfelelőnek azzal szemben, ahogy az említett Marussia, valamint sereghajtó társa, a Caterham járt el. „Ha a Caterham nem tér vissza, kilenc csapat marad. Mi leszünk a tizedikek, és nem gondolom, hogy Bernie a jövőben bármelyik önálló kezdőnek engedélyt adna. A régi modell egyszerűen nem működik. Rájuk nézek, és azt mondom, ez őrültség. Ha orvos akarsz lenni, tíz évet el kell töltened az orvosi iskolában. Tanulnod kell valakitől. Ezért léptünk együttműködésre a Ferrarival.”

A csapattulajdonos arról is meg van győződve, hogy a közös munkából az olasz istálló is sokat profitálhat. „Azt hiszem, olyan partnert akartak, aki visszajelzést képest adni, azért ha értékesek leszünk, akkor ez a dolog nagyon jól beválhat. Lényegében kísérlet arról, előnyös-e ez az új módszer, és arról, lehet-e versenyképes egy új csapat. Ha sikerül, zseniknek fogunk tűnni. Ha csak félig sikerülne, az is óriási lenne” – zárta szerényen Haas.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: